Logotyp
logotyp
Laddningsanimation

Söker...

Så kan du titta på svensk tv utomlands

Publicerat 2021-09-05 11:20

Så kan du titta på svensk tv utomlands

Om du befinner dig utomlands på charter finns det många streamingtjänster att välja på. Netflix finns fortfarande tillgängligt, så även SVT Play. Hos Netflix får du inga svenska undertexter för om du reser utanför Skandinavien, och SVT Play har valt att regionslåsa i princip hela sitt utbud till Sverige.

Men om du vill komma åt svensk tv på chartersemestern, hur gör du då egentligen?

Du skaffar en VPN, som låter dig låsa upp alla svenska tv-plattformar oavsett var du befinner dig. VPN-basen, och deras VPN som är bäst i test-artikel är en bra resurs om du vill veta vilka VPN-tjänster som funkar bäst för svensk streaming.

5 steg för att titta på svensk tv utanför Sverige

 1. Skaffa en VPN-tjänst. Notera att vissa VPN-tjänster är bättre än andra när det kommer till att låsa upp streamingtjänster, så läs på ordentligt och välj VPN med omsorg.
 2. Ladda ner och installera VPN-appen. Alla bra VPN-tjänster erbjuder appar som fungerar med iOS, Android, MacOS och Windows.
 3. Koppla upp dig mot en svensk VPN-server. När du kopplat upp dig mot en server i Sverige tror de svenska tv-plattformarna att du sitter i Sverige och surfar, när du i själva verket sitter i solstolen utomlands.
 4. Lås upp vilka svenska tv-plattformar du vill. Notera att du även kan låsa upp amerikanska Netflix och brittiska BBC iPlayer om din VPN-tjänst klarar av det.

Varför fungerar inte svenska tv-plattformar utomlands?

Svenska tv-plattformar köper in material från utländska produktionsbolag som i sin tur delat upp världen i olika regioner. Det betyder att tv-bolagen kan sälja exakt samma rättigheter för en tv-serie till Sydamerika, som till Skandinavien och i förlängningen Sverige.

Men varför finns inte alla svenska tv-plattformar tillgängliga om är på en all inclusive-resa till Alanya egentligen?

Tv-bolagen vill vinstmaximera

Svaret är att streamingplattformarna vill vinstmaximera. Det vill säga: De vill sälja exakt samma material flera gånger om till olika regioner för att tjäna så mycket pengar som möjligt.

Svenska plattformar måste låsa in materialet

När tjänster som SVT Play och NBO Nordic köper in dyra samt populära serier och filmer måste de lova produktionsbolaget att inte visa materialet utanför sin region. Om personer i exempelvis Spanien kan se på SVT Play uppstår "problem".

Då blir de spanska tv-kanalerna/plattformarna som köpt in samma material förbaskade, för vem vill betala dyra pengar för att köpa in material som tittarna ändå kan streama via en svensk tv-plattform?

Fungerar svenska Netflix utomlands?

Netflix fungerar nästan överallt, men svenska undertexter blir du utan om du befinner dig utanför Skandinavien. Utöver det ser innehållet olika ut beroende på vilken region du befinner dig i, så Netflix i exempelvis Egypten har inte många svenska serier och filmer.

För att komma åt det svenska materialet måste du låsa upp svenska Netflix med hjälp av en VPN-tjänst, som klarar av att "lura systemet".

Kan jag titta på svensk tv utomlands med en gratis VPN?

Du kan inte titta på svensk tv utomlands på ett effektivt sätt om du inte skaffar en betal-VPN-tjänst. De kostnadsfria VPN-tjänsterna innehåller ofta virus och/eller spionprogram, och då de inte får in några månadsavgifter säljer de din webbhistorik för att tjäna pengar.

Det finns tre typer av gratis-VPN-tjänster

 1. Freemium-VPN, som är en provversion av en betal-VPN. Datamängden är ofta begränsad till cirka 1 GB/mån, så du kan inte streama svenska tv-serier och filmer i mer än cirka en kvart innan surfpotten är slut.
 2. Gratis-VPN-tjänster, som både är farliga och osäkra. De säljer känsliga data, är ofta nerlusade med virus och kan inte låsa upp svenska streamingtjänster.
 3. Prova på VPN-versioner av riktiga VPN-tjänster. VPN-företag som presterar bra, likt Cyberghost och ExpressVPN erbjuder alltid en öppet köp-period på minst 30 dagar. Det medför att du kan prova deras tjänster gratis, utan risk. Notera att du aldrig behöver säga varför du säger upp abonnemanget, och de nekar aldrig en uppsägning.

Vilka svenska tv-plattformar kommer jag åt med en VPN?

När du är uppkopplad mot en svensk VPN-server kommer du åt:

 • SVT Play
 • Discovery +
 • Viaplay
 • Viafree
 • Tv 4 Play
 • SVT Play
 • HBO Nordic
 • NRK Play
 • YLE Areena
 • Kanal 5 Play
 • D Play
 • Boxer Play
 • Telia Play +

Kan alla VPN-tjänster låsa upp svensk tv utomlands?

Det är bara de VPN-tjänster som presterar bäst som klarar av att låsa upp svenska streamingplattformar utomlands. Tv-portalerna är piskade att blockera all webbtrafik som kommer från VPN-tjänster, annars bryter de mot det kontrakt som de tecknat med produktionsbolaget.

Mer specifikt använder de svenska streaming-plattformarna en teknik som kallas för Deep Packet Inspection, med mål att ta reda på vilken trafik som kommer från en VPN-tjänst kontra vanliga webbläsare via https.

Så fort den svenska plattformen märker av att du använder en VPN-tjänst blir det ett felmeddelande som väntar, som kan se ut så här:

De VPN-tjänster som är bäst i test klarar av att lura de svenska tv-plattformarna då de får din internetuppkoppling att se naturlig ut, så att tv-plattformarna inte förstår att de blir lurade.

Grovt räknat är det cirka 25 % av alla VPN-tjänster som klarar av att låsa upp SVT Play och alla andra svenska tv-plattformar, så igen, jämför tjänsterna noga mot varandra.

Är det lagligt att låsa upp svensk tv utomlands?

Det är fullt lagligt att titta på svensk tv utomlands, då det inte finns några regler eller bestämmelser som säger att du inte får göra det. Netflix kan i teorin säga upp ditt konto om de märker att du låser upp svenska Netflix på semestern, men det har aldrig hänt.

Det värsta som kan hända är att du får upp ett felmeddelande som säger att du måste ha en svensk IP-adress för att nyttja tjänsten. Värre än så blir det aldrig.

Topplistor

Populära resmål

Populära avreseorter

Tyck till om sajten