Logotyp
logotyp
Laddningsanimation

Söker...

Köpa resväska – få hjälp att välja rätt modell

Publicerat 2022-05-16 12:12

köpa resväska

En bra, hållbar resväska är en förutsättning för att semestern ska flyta på smärtfritt. Men hur väljer man egentligen rätt väska? När du ska köpa en ny resväska är tipset att fundera på hur du reser, vilka funktioner du tycker är viktiga och om du vill att väskan ska se ut på något särskilt sätt. Det finns en uppsjö av olika väskor att välja mellan, såväl stora resväskor som mindre kabinväskor. Här guidar vi dig till den bästa möjliga resväskan för just dig.

När det gäller val av resväska rekommenderar vi att välja något av de mest välkända varumärkena, som exempelvis American Tourister, Samsonite eller Eastpak. Genom att välja en resväska av hög kvalitet kan du känna dig trygg i att du har valt en resväska som håller – du vill ju inte behöva köpa en ny väska inför varje resa! Eller få dina saker förstörda, för den delen.

Populära väskor från välkända varumärken

På Tobuy.com hittar du kvalitativa väskor från välkända varumärken – oavsett om du är ute efter en större resväska eller kabinväska att ha med ombord på planet. Följ gärna länkarna nedan för att komma direkt till hemsidan, där du kan jämföra alla väskor för att hitta den bästa modellen för just dig.

Köpa resväska – mjuk eller hård?

Resväskor kommer i en stor bredd av olika material, storlekar, färger och former. Det första steget är att välja om du vill ha en mjuk eller hård resväska. De flesta som köper en ny resväska idag väljer en hård modell, vanligtvis för att den är mer tålig mot de stötar som väskan kan utsättas för vid en flygresa. Hårda resväskor finns i sin tur i flera olika material, vilket också är en av faktorerna som påverkar prislappen. En billig resväska är normalt sett gjord i hårdplast och är relativt lättrepad och känslig mot stötar. De lite dyrare väskorna är istället gjorda i exempelvis polykarbonat eller polypropylen. Dessa material är lättare än hårdplast, och också mer hållbara. Fundera gärna på när och hur mycket du ska använda din resväska för att veta vilken prisklass som känns rimlig att välja.

Om du istället vill ha en mjuk resväska finns det även här gott om väskor att välja mellan. En fördel med att välja en mjuk modell är att den kan vara mer flexibel att packa. Den är också lättare att laga än en hård väska, om du ändå skulle ha oturen att väskan går sönder.

Hjul, låsning och handtag – missa inte de praktiska detaljerna

Att välja en resväska med hjul är ett smart och bekvämt val. Här kan du antingen välja en väska med fyra hjul eller två hjul – vilket du föredrar är individuellt. Att välja en resväska där du har möjlighet att skjuta in handtaget är också en bra idé, både för att det ska gå smidigt vid incheckning och för att resväskan ska vara lättare att förvara.

Tänk även på låsningen av resväskan – vanligtvis är det bästa valet att välja en väska med kombinationslås. Detta är dels ett säkrare alternativ, och du slipper dessutom ha en nyckel att ha koll på.

köpa kabinväska

Välj rätt kabinväska – tips och regler

På vissa semestrar (fler än man tror faktiskt!) räcker det att endast ha med sig ett handbagage på flygplanet. Hur ska man då tänka när man köper en kabinväska? Även när det gäller denna typ av väska finns det många olika varianter att välja mellan, såväl mjuka som hårda. Här kan det, i motsats till det incheckade bagaget, vara ett smart val att välja en mjuk väska. De är vanligtvis smidiga att ha med dig och är också lättare att få plats med på bagagehyllan. Köp gärna en hållbar väska från exempelvis American Tourister, Delsey eller Samsonite – även handbagagen får ju ta emot en del stötar! När det gäller antalet hjul kan det vara bra att välja en modell med fyra hjul. På så vis kan du rulla den på högkant vilket är smidigt bland annat inne i flygkabinen.

För handbagage finns det en hel del regler som är bra att ha koll på, både när det gäller storlek och innehåll. De flesta flygbolag följer den så kallad IATA-standarden, som innebär att ditt handbagage får mäta som mest 56 x 45 x 25 centimeter. Dock kan reglerna se olika ut hos en del flygbolag, särskilt bland lågprisbolagen. Se därför till att alltid undersöka vad som gäller i just ditt fall!

Det finns numera även relativt hårda regler kring vad du får ha med i ditt handbagage och inte. För det första är mängden vätska du får ha med dig begränsad. Begreppet “vätska” är även ganska brett i detta sammanhang, och omfattar bland annat också sprayer och krämer. I ditt handbagage får varje förpackning med vätska rymma max 100 milliliter, och på flygplatsen får du en återförslutningsbar påse som rymmer en liter där alla dina förpackningar ska få plats. I handbagaget får du inte heller ha med vassa föremål som exempelvis nagelsaxar och pincetter – detta får du istället checka in. Genom att packa smart och följa de regler som finns blir resandet smidigt och du slipper betala tråkiga extrakostnader eller göra dig av med saker du egentligen ville ha med dig.

Topplistor

Populära resmål

Populära avreseorter

Tyck till om sajten