Logotyp
logotyp
Laddningsanimation

Söker...

Bo i Spanien – köpa lägenhet eller hus

Publicerat 2022-06-14 10:30

köpa hus spanien

Solsemester och hotellfrukost i all ära, men föreställ dig att du hade ett boende i Spanien som du kunde besöka när du vill, hur ofta du vill. Inte så dumt, eller hur? Att köpa hus eller lägenhet i Spanien blir allt mer populärt bland solsuktande nordbor – det finns dock en del saker som kan vara bra att tänka på om du är köpsugen. Ta gärna del av vår guide som förhoppningsvis kan vara en hjälp på vägen till ditt nästa bostadsköp.

Köpa boende i Spanien – så hittar du rätt

För att hitta rätt gäller det att ha bra koll på vad det egentligen är som du är ute efter. Hur ser ditt drömboende i Spanien ut? Bland annat kan det vara bra att fundera kring vad du har för budget, hur stor bostad du önskar och vad du vill ha nära till från ditt hus eller lägenhet. Nedan följer en checklista över saker som kan vara bra att fundera kring.

  • Storlek och antal sovrum/badrum
  • Fullt utrustat kök eller enklare pentry
  • Läge och placering för bostaden
  • Närhet till exempelvis strand, shopping, flygplats och aktiviteter
  • Parkeringsmöjligheter
  • Pool på området/egen pool
  • Renoveringsprojekt eller en bostad i toppskick
  • Hur länge och under vilken period ska boendet nyttjas

Vill du bo i hus eller lägenhet?

En annan aspekt som du behöver besluta kring är om du ska satsa på ett hus eller en lägenhet. Båda valen kommer med för- och nackdelar – vilket som är det bästa valet är helt enkelt individuellt. Med ett hus får du ofta en större frihet, och kanske finns det exempelvis en egen pool eller trädgård att tillgå. En villa ligger normalt sett placerad en bit från centrum, medan en lägenhet ofta präglas av mer stadsliv. I en lägenhet har du ofta nära till det mesta, men kanske istället sämre förutsättningar när det exempelvis gäller matlagning på hemmaplan. Ställ de två alternativen mot varandra för att hitta det bästa för just din situation.

Om du redan har bestämt dig vilken typ av boende som är intressant för dig rekommenderar vi ett besök på vår systersajt Spanien.se. Här hittar du utförliga guider kring hur du går tillväga för att köpa hus respektive lägenhet i Spanien. Följ gärna länkarna nedan för att komma direkt till artiklarna.

köpa lägenhet spanien

Var i Spanien vill du bo?

För dig som vill köpa ett hus i Spanien gäller det också att fundera på var i Spanien du vill bo. Här finns gott om guldkorn för dig som letar boende – mest populärt är det dock att välja att bosätta sig på solsäkra platser som bland annat Costa del Sol, Kanarieöarna, Mallorca eller Costa Blanca.

Málaga eller Marbella – upplev mixen på Costa del Sol

Att den spanska solkusten är ett populärt val för boende i Spanien är inte så konstigt – här erbjuds en härlig blandning av sol, bad, shopping och kultur. Populära orter är bland annat Málaga, Marbella, Nerja och Fuengirola. För dig som vill köpa hus eller lägenhet på Costa del Sol finns det ett stort utbud att välja mellan i varierande storlek och standard – det finns helt enkelt någonting som passar för alla smaker.

Välj Kanarieöarna för vinterhalvåret

Är du framför allt sugen på att ha ett boende som du kan nyttja under vinterhalvåret? Då är någon av Kanarieöarna en bra idé då de omtyckta öarna bjuder på sol och värme även när vi har minusgrader i Sverige. Välj exempelvis Gran Canaria, Teneriffa eller Lanzarote och njut av stränder, natur och god mat.

Satsa på en klassiker – köp boende på Mallorca

Ett annan mycket populär plats att köpa hus eller lägenhet på i Spanien är Mallorca, och inte minst öns huvudstad Palma. På Mallorca hittar du gott om långa stränder och chanser till spännande upplevelser. Just Palma beskrivs ofta som en storstad i småstadsformat och lockar många för såväl kortare vistelser som permanenta boenden.

Missa inte Torrevieja och Alicante

Om du fortsätter längs Spanien södra kust från solkusten kommer du till Costa Blanca. Här hittar du bland annat städer som Torrevieja och Alicante, som är solsäkra destinationer med intressant innehåll. Alicante är en perfekt blandning mellan storstad och semesterort, medan Torrevieja lovar goda möjligheter till sport, bad och god mat. 

Topplistor

Populära resmål

Populära avreseorter

Tyck till om sajten