Logotyp
logotyp
Laddningsanimation

Söker...

Seder & bruk världen över

Publicerat 2014-05-16 10:10

Visste du att i Indonesien så pekar man med tummen istället för med pekfingret? Och att det i Alabama, USA, är olagligt att besöka kyrkan med en lösmustasch? När man beger sig ut och reser för att besöka länder man aldrig tidigare upplevt, kan det vara bra att ha koll på seder och bruk. För att göra det enklare har vi på Allacharterresor.se samlat några av världens konstigaste och mest oväntade seder.


Att vi i Sverige tar av oss skorna när vi besöker någons hem anses av flera kulturer som väldigt besynnerligt. Vad finns det då för andra seder och bruk runt om i världen som av oss betraktas underliga? 

Tabu att äta med vänsterhand

 I Thailand och Turkiet bedöms det som otroligt ohyfsat att visa fotsulorna för någon. Thailändare tycker även att det är tabu att ta på någons hjässa eller att äta med gaffel. Gaffeln skall istället användas för att ösa upp mat på skeden. I Turkiet ska man se upp med att snyta sig offentligt eller att gå med armarna i kors samtidigt som man studerar andra personer. I vissa delar av Mellanöstern samt i Indien är det inte okej att äta med vänsterhanden och indier anser det oartigt att inte äta upp all mat på tallriken. Detta gäller även japaner. Däremot i Kina ska man helst lämna mat kvar på tallriken!

Be inte om saltkaret!

Att ge bort klockor, näsdukar, sandaletter eller blommor i Kina är ingen bra idé. Dessa gåvor associeras med död och tas inte väl emot. Om man ska skicka brev eller vykort till någon i Sydkorea ska man komma ihåg att inte använda röd bläckpenna. Skriver man någons namn i rött bläck betyder det att personen är avliden. I Sydkorea ska man inte heller börja äta innan den äldsta personen vid bordet tagit en tugga. Japaner finner det obelevat att leka, peta eller peka med ätpinnar. Man ska heller inte ställa ätpinnarna rakt upp i maten - detta antyder att maten var osmaklig. Det är dock beundransvärt att slurpa och vara högljudd när man avnjuter en skål soppa eller nudlar. Besöker man Egypten är det högst oartigt att be om saltkaret vid en måltid.

Pruttar uppskattade i Kanada

Blir man bortbjuden i Venezuela är det uppskattat om man anländer en kvart sen. Är man tidig eller exakt på klockslaget anses man ivrig och girig. I Ungern ska man ta det lugnt när det kommer till att klirra i glasen - skåla får man göra på något annat sätt! Är man på arbetsmiddag i Bolivia är det inte respekterat att börja prata jobb direkt. Låt istället värden ta upp ämnet efter en stunds inledande småprat. Inom Beduinernas kultur i arabiska öknen, Sinai och Sahara fortsätter man att servera kaffe i en uppdrucken kopp, till man skakar på koppen samtidigt som man lämnar tillbaka den. Inom vissa kulturer i Kanada är det högst hövligt att prutta efter en måltid.

Och så var det de där med att peka med tummen och inte pekfingret i Indonesien, samt att inte bära fejk-mustasch i Alabamas kyrkor. 

Madelene Kristensson

Topplistor

Populära resmål

Populära avreseorter

Tyck till om sajten