Logotyp
logotyp
Laddningsanimation

Söker...

Sardinien

Publicerat 2014-08-11 09:48

Källa: http://www.fritidsresor.se Bild: Karin Björkquist Sardinien är lite utav ett dolt paradis. Runt om i världen söker sig årligen mängder av människor för att ta sig till denna enastående plats!

Sardinien är en italiensk ö i Medelhavet som man finner väster om den italienska halvön. Efter Sicilien är Sardinien den största ön i Medelhavet och det bor strax över 1,5 miljoner invånare på ön.

Så vad kan man göra på Sardinien? Vad finns det att se och upptäcka och vad finns det för spännande historia att ta del av?

Bortsett från en otroligt fascinerande geologi med häftiga grottor längst den Sardinska kusten där man också finner de vackraste stränderna så finns det även en hel del spännande historia att ta del av.

Sardinien har kvar flera historiska monumenten i form av allt från stenåldersgravar och romerska tempel, till medeltida lantkyrkor, vattentorn och vackra palats.

Sardinien var tätbefolkat redan under bronsåldern och före Kristus byggde man upp försvarssystem på ön för att stå upp mot fienden.

Idag söker sig dem allra flesta till Sardinien för att njuta av sol och bad. Sardinien har blivit något av ?strandälskarens plats? då man finner några av Europas bästa stränder på ön. Faktum är att de många och orörda sandstränderna brukar göra att turisterna hittar sin alldeles egna favoritstrand när dem besöker Sardinien.

Kustområdet Costa Smerdala hör till ett av de populäraste turistmålen och ligger beläget i norra Sardinien.

Källa: http://www.fritidsresor.se Bild: Ove Nilsson Kustområdet sträcker sig hela 20 km och består av förföriska vita sandstränder med kristallklart vatten.

Kustremsan har hög standard och man finner bland annat lyxiga bekvämligheter som golfbanor, privata jetset båtar, exklusiva hotell och helikoptertjänster. Därför är Costa Smerdala även ett av kändisarna favoritställe att hålla till på. Enligt studier sägs det att Costa Smerdala är den dyraste platsen i Europa och huspriserna kan ligga på närmare 3000 kronor per kvadratmeter.

Men det är inte bara i norra Sardinien man finner härliga sandstränder. Det finns även flera undangömda stränder som bara går att ta sig till med båt.

Sardinien hör till en av de populäraste destinationerna för besökare som tycker om att segla! Med ett av Europas bästa farvatten och söta små öar som omger havet finns det mängder av förtrollande platser att segla till.

Bland favoritdestinationerna med segelbåt hör de små vikarna som ligger belägna vid Golfo di Orosei, och hit kan man endast ta sig med båt.

En annan omtyckt destination är naturskyddsområdet Capo Carbonara vid Villasimius.

Källa: http://www.fritidsresor.se Bild: Fritidsresor Några av de populära historiska byggnaderna som går att ta del av på Sardinien är bland annat fästningen Castelsardo, en känd fästning som byggdes på 1100-talet. Därifrån bjuds besökaren på en underbar utsikt och blickar man ut över horisonten kan man se den franska ön Korsika.






Fakta om Sardinien
  • Flygtid från Sverige: Cirka 3-4 timmar
  • Bästa tiden att besöka: Mellan Maj och September månad är det som allra varmast på Sardinien. Man kan åka redan i April om vädret är bra, tänk dock på att Augusti hör till den månaden då Italienarna själva har semester och då besöker många Sardinien samtidigt.
  • Valuta: Euro. Prisnivån skiljer sig inte så mycket från Sverige men det är lite billigare.
  • Bästa maten: Sarderna som Sardiniens befolkning kallas är omtalade för sina goda ostar. Bland favoriterna som man absolut bör testa när man besöker landet hör bland annat formaggio marcio. Du finner även otroligt gott bröd och Panini på Sardinien.
  • Bästa stränderna: Kustremsan Costa Smerdala är en fullträff för dig som vill njuta av vackra stränder. Här hittar du de bästa stränderna, kristallklart vatten, god mat, exklusiva hotell och båtar.
  • Bästa shoppingen: Vill du shoppa på Sardinien ska du bege dig till staden Alghero, en supermysig stad som ligger belägen precis vid havet och har en otroligt mysig strandpromenad med massvis av härliga restauranger. Shoppingen är som bäst i stadens centrum där det finns en äldre stadsdel som erbjuder olika butiker med ett brett urval. Andra samlingsställen med butiker är: Piazza Sulis, Lungomare Dante, Viner och Jork. Många butiker har öppet fram till midnatt!
  • Hur man tar sig runt på ön: Sardinien saknar motorvägar men det finns landsvägar och asfalterade vägar i städerna. Hyrbil är ett bra sätt att ta sig runt och utforska ön på. Lokaltrafiken kan vara vimsig, speciellt under söndagar då det är lågtrafik. Det går bra bussförbindelser mellan städerna och till stränderna. Det går även att åka tåg mellan de större städerna.
  • Bästa sevärdheterna: Tharros är en kartagisk ruinstad som uppfördes någon gång under 800 f Kr. Till Tharros åker många för att ta del av en guidad tur där man kan få en historik inblick och förståelse kring hur staden såg ut förr i tiden. Cagliari är Sardiniens huvudstad med en lång historia som sträcker sig hela 2000 år tillbaka i tiden. Här finns massvis med trevliga restauranger, caféer och shoppingstråk.
Emelie Johansson

Topplistor

Populära resmål

Populära avreseorter

Tyck till om sajten