Logotyp
logotyp
Laddningsanimation

Söker...

Militären i Thailand har utlyst undantagstillstånd

Publicerat 2014-05-20 17:07

Idag meddelade Sveriges Ambassad att från och med idag, tisdag den 20e maj utlyste den thailändska militären undantagstillstånd i Thailand. Detta betyder att armén får utökade befogenheter som överstiger de civila myndigheternas rättigheter kring den allmänna säkerheten.

Regeringen i Thailand sitter kvar men eftersom att militären har ett undantagstillstånd innebär detta att deras utökade befogenheter ger dem rättigheter utöver det vanliga. Militären har rätt att ingripa mot demonstrationer eller införa utegångsförbud. I dagsläget pågår dock inget utegångsförbud i Thailand.

Den Thailändska armén ska ha uttalat att ”allmänheten behöver inte gripas av panik utan kan leva sina liv som vanligt” i en tv-kanal som drivs av militären i Thailand. Militären har också setts utanför några av tv-kanalernas officiella byggnader.

Enligt svenska ambassaden i Bangkok har situationen hittills varit lugn i den thailändska huvudstaden. Flygtrafiken ska inte ha påverkats av beslutet. Ambassaden i Bangkok uppmanar besökare i huvudstaden att undvika demonstrationer, folksamlingar och platser med militär närvaro. Man uppmanar också att iaktta försiktighet, i Bangkok har tidigare incidenter med skottlossningar och detonerade bomber förekommit. UD avråder dock inte svenskar från att resa till Thailand.

Vi rekommenderar samtliga som ska resa till Thailand att vara uppmärksamma på eventuella händelser i landet och följa uppmaningarna från den svenska ambassaden i Bangkok.

Emelie Johansson

Topplistor

Populära resmål

Populära avreseorter

Tyck till om sajten