Logotyp
logotyp
Laddningsanimation

Söker...

Greklandsresa för vuxna utan barn

Publicerat 2021-09-08 16:14

Greklandsresa för vuxna utan barn

Det finns mängder av aktiviteter för de som reser utan barn, och boenden att välja som är något lugnare än resorthotellen. Många väljer att öluffa eller besöka en storstad, som historiska Aten. Det bästa sättet att garantera färre barnfamiljer är att åka när skolor i Europa är igång.

Kreta

Kreta är Greklands största ö och passar ypperligt för ett längre besök eftersom det faktiskt tar 4 timmar att åka mellan staden Chania i väster och Sitia i det östra hörnet. Eftersom Kreta dessutom är den del av Grekland som är beläget längst söderut, kan man här förlänga sommaren med ett par månader.

Den kretanska dieten anses av många vara en av de mest hälsosamma i världen, så man kan se besöket som en hälsokur. Grönsaker äter gemene man varje dag, smaksättningen är ofta begränsad till salt och peppar och en lätt dusch av citronsaft. Komplement av kryddorna salvia, oregano och timjan används till varma rätter. Lokalt producerad olivolja är omtalad och högt uppskattad till det mesta. Trettio miljoner träd, två tredjedelar av Kretas odlingsbara mark, sägs dedikeras åt olivproduktion och det går att besöka olivgårdar för att lära sig mer om framställningen.

Chanias gränder

Chania kan vara Kretas mest välbesökta stad, staden ligger i den nordvästra delen av ön och har egen flygplats. Staden har det mesta man söker för shopping och mat. Den äldre delen av staden har små gränder som packas av lokalt hantverk och bra restauranger. Om kvällarna besöks matställen av både turister och lokalinvånare och såklart står grekisk kost på menyerna.

Vin- och ölprovning i bergen

Manousakis Winery

Prova lokalproducerat vin i vacker miljö, det går att boka provning via hemsidan. Vingården är relativt ung, 1984, när kullarna runt byn Vatolakkos fortfarande var orörda av civilisationen och Kretas vilda örter var rikliga och doftande, sattes ett team ihop för att komma igång. Man odlar druvtyperna Syrah, Grenache, Mourvèdre och Roussanne.
Restaurangen  Manousakis Winery på området är öppen alla dagar utom söndagar, så en lunch eller middag i anslutning till vinprovning är möjligt. 

Cretan Brewery

Stoppen med tåget är på 30 minuter så att du hinner få en smak på den lokala ölen. Perfekt för att få en kort introduktion och bestämma sig för om det är värt att återvända en längre stund och kanske få en större rundtur i bryggeriet. Boka smidigt på hemsidan  Cretan Brewery och se fram emot en god smakupplevelse. 

Trädgårdar, kyrkogårdar och arkeologisk plats

Botaniska trädgården i bergen är vackert belägen och har en restaurang som har milsvid utsikt över norra Kretas kullar.

Maleme kan vara Kretas mest kända kyrkogård, här vilar tyska fallskärmsjägare som hade detta som landningsplats under slaget om Kreta 1941. Maleme ligger väster om Chania.

Souda, mellan Chanias flygplats och centrum, har en kyrkogård som inrymmer de fallna allierade soldater som omkom i andra världskriget. Här vilar de vackert intill havet och omgivna av berg.

Knossos, nära Heraklion, kan ha byggts ungefär samtidigt som pyramiderna i Egypten. Palats och andra boytor inrymdes på dessa höjder en bit in i landet och området är imponerande stort och garanterat sevärt för den som älskar historia.


Halkidiki

Prefekturen Halkidiki, eller Chalkidike, ligger i regionen Mellersta Makedonien och angränsar till landet Nordmakedonien. I norr ligger Greklands näst största stad Thessaloniki, som grundades 316 f.Kr. och namngavs efter en syster till Alexander den store. Staden är en studentstad med film, artist och konstskolor, vilket märks på utelivet längs kajens promenadstråk. Här trängs barer, klubbar och restauranger med kaféer och souvenirbutiker.

Till regionen kommer turister, men långt ifrån lika många som till populära öar, så här kan man få uppleva ett genuint och avslappnat Grekland. På flera platser i grekiska övärlden är man beroende av turismen för sitt leverne, medan det i Halkidiki mer känns som en bonus att det kommer utländska turister.

Halkidiki har söder om Thessaloniki tre halvöar som sträcker sig ut i nordvästra delen av Egeiska havet. På dessa ställen kan man finna platser som påminner om Greklands öliv.

Matstråk i Thessaloniki


Torget Platia Katouni/Petrakaki

I centrum, inte långt från promenadstråket längs kajen, ligger detta torg som på Google Maps är utmärkt med två olika namn. Här är restaurangtätt, flera har stora uteserveringar. Det serveras riktigt bra meze, alltså grekiska mellanrätter som man med fördel delar inom sällskapet. Rödvinet kommer enligt grekisk tradition kylt och tar inte över i smak. Läs mer här vad Maria har skrivit om  Torget Platia Katouni/Petrakaki.  


Gatan Ernestou Emprar

En promenadvänlig gata bortanför kajstråket som har flera hål i väggen i hipster stil. Här finns Pizza Hood som gör napolitansk pizza, stans hippaste hamburgerställe, Tarantino Sandwiches & Fries och foodie-stället Mahalo som gör allt från Poké till pasta.

Gågatan Paikou

Tre små grisarna (Τα Τρία Γουρουνάκια) 

är en stor och ljus restaurang serverar meze, kötträtter, några fiskrätter och har ett stort utbud av grekisk ost.

Serveringen Arrogant Bar i ena hörnet av gatan har en charmig uteservering och är trots namnet en trevlig plats. Baristan kan dessutom trolla fram finfint kaffe.

Baren Urania ligger uppe på en terrass och är perfekt om man vill komma upp från gatornas stök.

Torget El. Venizelou

Inte långt ifrån Roman Forum ligger Salento Wood Fired Street Food som har en vedugn i vilken de tillagar bröd, pizza och mackor (serveras som pitabröd). Många beresta gäster påstår att de vedugnsbakade pizzorna är bättre än i självaste Neapel.

Närmare ner mot centrum ligger musikbarerna på rad.

Kafodeio Greek med inredning som påminner om en blandning mellan burlesk och brittisk pub. Det är snyggt och utbudet är stort.

Gatsby, i korsningen vid gatan Ermou, är 20-tal möter internationellt kök med asiatiska smårätter såsom bao och sushi. Kombinerat med vattenpipor. Gatsby Thessaloniki lockar en yngre målgrupp, för att undvika nattklubbskänslan bör man vara där tidigt på kvällen.

Sol och bad på halvöarna

Kassandra

Den första halvön man når landvägen från Thessaloniki är Kassandra. Denna halvö med sina gamla fiskebyar och flertalet trevliga stränder har exploaterats mest i regionen. Hit kommer en hel del turister under sommarmånaderna, många till stora hotellkomplex. Men den lokala charmen består. Kring Kallithéa på östsidan finns många barer och klubbar, ypperligt för den som vill kombinera semester med party.

Sithonia

Den mittersta halvön är den plats grekerna själva åker till över veckoslut, här är inte lika många stora hotell och turister. Vill du kombinera strand med stad, sök dig till Níkiti. I övrigt finns det många små som stora stränder utspritt runt hela halvön. De är vackert inramade av pinjeträd och några har fina klippblock ut i havet. Ta hjälp av exempelvis Google Maps och åk lite på måfå.

Fakta


Resa dit

Charterflyg finns beroende på säsong med ett flertal bolag.
Flyg reguljärt med SAS eller Norwegian från Arlanda.

Resa omkring

  • Hyrbil, taxi eller organiserade shuttles.
  • Buss mellan städer.
  • Funtrain i och omkring Chania.

Boende

Tips på boenden som passar ett par eller en grupp vänner finns på TravelGrip.se.
Hitta en resa till Grekland här på Allacharter.se och njut av allt denna underbara del av Europa har att erbjuda!

Topplistor

Populära resmål

Populära avreseorter

Tyck till om sajten