Logotyp
logotyp
Laddningsanimation

Söker...

Greklandsresa för vuxna utan barn

Publicerat 2021-09-08 16:14

En härlig Greklandsresa för vuxna utan barn

Det finns mängder av aktiviteter för de som reser utan barn, och boenden att välja som är något lugnare än resorthotellen. Många väljer att öluffa eller besöka en storstad, som historiska Aten. Det bästa sättet att garantera färre barnfamiljer är att åka när skolor i Europa är igång.

Ön Kreta – ett populärt resemål

Kreta är Greklands största ö och passar ypperligt för ett längre besök eftersom det faktiskt tar 4 timmar att åka mellan staden Chania i väster och Sitia i det östra hörnet. Eftersom Kreta dessutom är den del av Grekland som är beläget längst söderut, kan man här förlänga sommaren med ett par månader.

Den kretanska dieten anses av många vara en av de mest hälsosamma i världen, så man kan se besöket som en hälsokur. Grönsaker äter gemene man varje dag, smaksättningen är ofta begränsad till salt och peppar och en lätt dusch av citronsaft. Komplement av kryddorna salvia, oregano och timjan används till varma rätter. Lokalt producerad olivolja är omtalad och högt uppskattad till det mesta. Trettio miljoner träd, två tredjedelar av Kretas odlingsbara mark, sägs dedikeras åt olivproduktion och det går att besöka olivgårdar för att lära sig mer om framställningen.

Den kretinska staden Chanias gränder

Chania kan vara Kretas mest välbesökta stad, staden ligger i den nordvästra delen av ön och har egen flygplats. Staden har det mesta man söker för shopping och mat. Den äldre delen av staden har små gränder som packas av lokalt hantverk och bra restauranger. Om kvällarna besöks matställen av både turister och lokalinvånare och såklart står grekisk kost på menyerna.

Grekland är känt för sitt trevliga nattliv och den goda maten! 

Vin- och ölprovning i bergen på Kreta

Manousakis Winery

Prova lokalproducerat vin i vacker miljö, det går att boka provning via hemsidan. Vingården är relativt ung, 1984, när kullarna runt byn Vatolakkos fortfarande var orörda av civilisationen och Kretas vilda örter var rikliga och doftande, sattes ett team ihop för att komma igång. Man odlar druvtyperna Syrah, Grenache, Mourvèdre och Roussanne.
Restaurangen  Manousakis Winery på området är öppen alla dagar utom söndagar, så en lunch eller middag i anslutning till vinprovning är möjligt. 

Cretan Brewery

Få en smak på den lokala ölen som framtas i bergen nära Chania på Cretan Brewery. Det går att ta sig hit med lokalt turisttåg (Funtrain) för att få en kort introduktion och bestämma sig för om det är värt att återvända en längre stund och kanske få en större rundtur i bryggeriet. 

Trädgårdar, kyrkogårdar och arkeologiska platser på Kreta

Botaniska trädgården i bergen är vackert belägen och har en restaurang som har milsvid utsikt över norra Kretas kullar.

Maleme kan vara Kretas mest kända kyrkogård, här vilar tyska fallskärmsjägare som hade detta som landningsplats under slaget om Kreta 1941. Maleme ligger väster om Chania.

Kyrkogården i Souda är en besöksvärd plats för de som gillar modern histora.

De allierades kyrkogård i Souda på Kreta

Souda, platsen mellan Chanias flygplats och centrum, har en kyrkogård som inrymmer de fallna allierade soldater som omkom i andra världskriget. Här vilar de vackert intill havet och omgivna av berg. Ön Kreta spelade en mycket viktig roll under andra världskriget vilket du kommer märka när du är här.

Knossos är ett stort mytologiskt och historiskt område som är ett måste att besöka. Det var här minotaurens labyrint fanns, enligt den grekiska mytologin. 


Kungapalatset Knossos - Kungen Minos hemvist

Knossos är ett historisk område och här finner du ett oerhört berömt palats. Det ligger nära Heraklion och antas ha byggts ungefär samtidigt som pyramiderna i Egypten och räknas som en av de första storstäderna i Europa. Området är mponerande stort och garanterat sevärt för den som älskar historia! Se till att få en guidad tur här.

Se till att gå med på en guidad tur till fots i Knossos, en område som varit bebott sen 7000 år före kristus. Palatset byggdes ungefär år 1800 för kristus. 


I norra grekland finner man Halkidiki

Ifall man lämnar Kreta och blickar norrut så finner man prefekturen Halkidiki, eller Chalkidike, ligger i regionen Mellersta Makedonien och angränsar till landet Nordmakedonien. I norr ligger Greklands näst största stad Thessaloniki, som grundades 316 f.Kr. och namngavs efter en syster till Alexander den store. Staden är en studentstad med film, artist och konstskolor, vilket märks på utelivet längs kajens promenadstråk. Här trängs barer, klubbar och restauranger med kaféer och souvenirbutiker.

Till regionen kommer turister, men långt ifrån lika många som till populära öar, så här kan man få uppleva ett genuint och avslappnat Grekland. På flera platser i grekiska övärlden är man beroende av turismen för sitt leverne, medan det i Halkidiki mer känns som en bonus att det kommer utländska turister.

Halkidiki har söder om Thessaloniki tre halvöar som sträcker sig ut i nordvästra delen av Egeiska havet. På dessa ställen kan man finna platser som påminner om Greklands öliv.

Matstråk i storstaden Thessaloniki


Torget Platia Katouni/Petrakaki

I centrum, inte långt från promenadstråket längs kajen, ligger detta torg som på Google Maps är utmärkt med två olika namn. Här är restaurangtätt, flera har stora uteserveringar. Det serveras riktigt bra meze, alltså grekiska mellanrätter som man med fördel delar inom sällskapet. Rödvinet kommer enligt grekisk tradition kylt och tar inte över i smak. Läs mer här vad Maria har skrivit om  Torget Platia Katouni/Petrakaki.  

Passa på att utforska grekisk mat när du reser till Grekland!

Gatan Ernestou Emprar i Thessaloniki

En promenadvänlig gata bortanför kajstråket som har flera hål i väggen i hipster stil. Här finns Pizza Hood som gör napolitansk pizza, stans hippaste hamburgerställe, Tarantino Sandwiches & Fries och foodie-stället Mahalo som gör allt från Poké till pasta.

Gågatan Paikou

Tre små grisarna (Τα Τρία Γουρουνάκια) 

är en stor och ljus restaurang serverar meze, kötträtter, några fiskrätter och har ett stort utbud av grekisk ost.

Serveringen Arrogant Bar i ena hörnet av gatan har en charmig uteservering och är trots namnet en trevlig plats. Baristan kan dessutom trolla fram finfint kaffe.

Baren Urania ligger uppe på en terrass och är perfekt om man vill komma upp från gatornas stök.

Torget El. Venizelou

Inte långt ifrån Roman Forum ligger Salento Wood Fired Street Food som har en vedugn i vilken de tillagar bröd, pizza och mackor (serveras som pitabröd). Många beresta gäster påstår att de vedugnsbakade pizzorna är bättre än i självaste Neapel.

Närmare ner mot centrum ligger musikbarerna på rad.

Kafodeio Greek med inredning som påminner om en blandning mellan burlesk och brittisk pub. Det är snyggt och utbudet är stort.

Gatsby, i korsningen vid gatan Ermou, är 20-tal möter internationellt kök med asiatiska smårätter såsom bao och sushi. Kombinerat med vattenpipor. Gatsby Thessaloniki lockar en yngre målgrupp, för att undvika nattklubbskänslan bör man vara där tidigt på kvällen.

Sol och bad på Greklands halvöar

Kassandra

Den första halvön man når landvägen från Thessaloniki är Kassandra. Denna halvö med sina gamla fiskebyar och flertalet trevliga stränder har exploaterats mest i regionen. Hit kommer en hel del turister under sommarmånaderna, många till stora hotellkomplex. Men den lokala charmen består. Kring Kallithéa på östsidan finns många barer och klubbar, ypperligt för den som vill kombinera semester med party.

Sithonia

Den mittersta halvön är den plats grekerna själva åker till över veckoslut, här är inte lika många stora hotell och turister. Vill du kombinera strand med stad, sök dig till Níkiti. I övrigt finns det många små som stora stränder utspritt runt hela halvön. De är vackert inramade av pinjeträd och några har fina klippblock ut i havet. Ta hjälp av exempelvis Google Maps och åk lite på måfå.

Den grekiska övärlden är en mycket populär turistdestination

Fakta om Grekland


Resa till Grekland

Charterflyg finns beroende på säsong med ett flertal bolag.
Flyg reguljärt med SAS eller Norwegian från Arlanda.

Resa omkring i landet

  • Hyrbil, taxi eller organiserade shuttles.
  • Buss mellan städer.
  • Funtrain i och omkring Chania.

Boende i Grekland

Tips på boenden som passar ett par eller en grupp vänner finns på TravelGrip.se.
Hitta en resa till Grekland här på Allacharter.se och njut av allt denna underbara del av Europa har att erbjuda!

Topplistor

Populära resmål

Populära avreseorter

Tyck till om sajten