Logotyp
logotyp
Laddningsanimation

Söker...

Fördelar med ett kreditkort på resan

Publicerat 2021-08-16 15:19

Här listar vi fördelarna med att åka på semester med kreditkort

Samla bonus i form av flygpoäng eller cashback

Det första du kan tänka på om du gillar att resa är att skaffa ett kreditkort som antingen ger flygpoäng att resa för eller cashback i rena pengar, t.ex. en procentsats på allt du handlar på kortet. Denna återbäring kan räcka till att sätta lite extra guldkant på semestern. Flygpoängen kan användas för att boka flygbiljetter och vissa kort erbjuder också halva priset på flygbiljetterna, räknat i poäng om du handlar mycket på kortet.

Reseförsäkring

Om du köper t.ex. en charterresa brukar du få frågan om du vill köpa till en reseförsäkring. Om du betalar din resa med kreditkort behöver du troligen inte köpa till en reseförsäkring eftersom det i många kreditkort ingår en bra rese-och olycksförsäkring som komplettering till din hemförsäkring. Den kan ersätta bl.a. förseningar, bortkommet bagage m.m. Kom ihåg att läsa detaljerna för det kreditkort du väljer att använda. Att ha en riktigt bra försäkring är såpass viktigt när du reser. Därför är det bra att noga läsa jämförelser så du kan hitta det bästa kreditkortet för resan innan du ska iväg.

Låga valutapåslag och uttagsavgifter

När du växlar pengar till utländsk valuta lägger banken eller växlingskontoret på en avgift för detta. Om du väljer rätt kreditkort kan du klara dig undan onödiga kostnader genom det att vissa kort har väldigt låga valutapåslag, just för att gynna dig som reser. Kreditkort inriktade på reseintresserade personer erbjuder också förmånliga uttagsavgifter om du behöver ta ut kontanter i bankomater utomlands, något som ofta annars kan innebära en inte försumbar kostnad.

Säkerhet

Ett kreditkort på resan innebär också en ökad säkerhet jämfört med om du har kontanter på dig. Skulle du tappa kortet eller i värsta fall bli rånad eller råka ut för en ficktjuv går det att få snabb hjälp via kreditkortsföretaget att spärra kortet och du kan med hjälp av en polisanmälan också bestrida de eventuella köp som någon skurk hunnit göra på ditt kort så att du får tillbaka pengarna. Denna möjlighet finns inte om du blir av med rena kontanter.

Kontroll på din budget

När du använder kreditkortet får du ofta en faktura i slutet på månaden där du kan se exakt vart dina pengar gått. Idag har de flesta kreditkort också en app eller inloggning där du kan se dina transaktioner nästan direkt i realtid. Du kan då se dels om något verkar konstigt, om något dragits flera gånger eller om du börjar slå i taket på din tänkta resebudget. Om du handlar nästan allt på kreditkortet går det lätt att, när du kommer hem, se exakt hur mycket du lagt på mat, nöjen, souvenirer, hotell och flygbiljetter så att du inför din nästa resa vet hur mycket du ska budgetera för.

Extra guldkant på resan

Sist men inte minst erbjuder ett antal kreditkort extra rabatter och förmåner på resan. Om du istället för att flyga åker på bilsemester finns det flera kreditkort som ger rabatt på bensin och andra köp hos just den specifika kedjan. Du kan, om du flyger och har nått upp till en viss nivå på kortet, också få tillgång till lounger på flygplatser runt om i världen och kan i lugn och ro njuta av ett glas vin och en måltid i en avslappnad miljö istället för att trängas i gaten. Andra förmåner som ett kreditkort kan ge är exklusiva förköpsbiljetter till konserter och sportevenemang eller gratis online-träningspass som du kan köra på hotellrummet.

Sammanfattning

Ett och samma kreditkort erbjuder inte lika bra förmåner inom alla områden, så ta en titt på vilket kort som kan passa just dig när det gäller:

  • Bonus
  • Försäkring
  • Valutapåslag och uttagsavgifter
  • Extraförmåner

Det går självklart bra att kombinera flera olika kort för att få den bästa resekombinationen för just dig!

Topplistor

Populära resmål

Populära avreseorter

Tyck till om sajten