Logotyp
logotyp
Laddningsanimation

Söker...

Fem städer, fem museum

Publicerat 2014-08-13 13:00

Hösten är snart här och för svenskarna lockar besök i stadsmiljö. Många resenärer väljer att gå på museum, något som kan vara både spännande och lärorikt, väl värt en timme eller två, var du än befinner dig. Här listar vi fem populära museum i fem populära storstäder.


Källa: Wikimedia Commons Bild: Eric Pouhier (CC BY-SA 3.0)

The British Museum - London

Världens kanske mest kompletta samling dedikerad till att berätta om människans historia och utvecklingen av olika kulturer finns här i centrala London. Avdelningarna är inriktade på specifika regioner och tidsperioder; sammanlagt 8 miljoner föremål från jordens alla hörn, ända från stenåldern och framåt. En tur igenom museet ger en besökare djup insyn i hur livet tedde sig för människor, rika och fattiga, i de forna civilisationerna.

Sök flyg till London på vår systersajt

Källa: flickr Bild: Alex Proimos

Museum of Modern Art (MoMA) - New York City

Allt finns att hitta i New York City, och för den konstintresserade är staden ett gigantiskt smörgåsbord med en mängd olika gallerier och konstmuseum att välja mellan. MoMA är ett museum som erbjuder ett av det största och bredaste utbuden i världen när det kommer till modern konst, främst verk skapade under nittonhundratalet och framåt. Under en tur genom utställningssalarna kan man till exempel se målningar av kända konstnärer som Pablo Picasso och Jackson Pollock, ikoniska fotografier, arkitekturstilar, ljud- och filmkonst, och tro det eller ej: datorspel. Modern konst, är ju just det: modern, vilket innebär att ny konst ständigt letar sig in på MoMA och gör det till ett högst levande museum, ständigt i rörelse.

Källa: Wikimedia Commons Bild: Jason Scott (CC BY-SA 3.0)

Louvren - Paris

Att inte inkludera Louvren på en sån här lista kan liknas vid en sommar utan jordgubbar - det hör helt enkelt till. Över 9 miljoner besökare varje år - flest i världen - kan inte ha fel. Byggnaden har funnits i olika former sedan 11-hundratalet och har för det mesta fungerat som kungligt residens. I samband med franska revolutionen slogs portarna upp för allmänheten, och sedan dess har museet samlat på sig en mycket imponerande samling föremål, konstverk och antikviteter från hela världen. Kronjuvelen i samlingen är den mycket omtalade Mona Lisa, vars mystiska leende kan beskådas året runt, som en del i den permanenta utställningen.

Källa: Wikimedia Commons Bild: Владимир Шеляпин (CC BY-SA 3.0)

Vatikanmuseerna - Vatikanen (Rom)

I 508 år har Vatikanen hållit utställningar för allmän beskådan - och vi pratar om många verk; redan vid 1500-talets början hade den katolska kyrkan länge samlat på konst. Varje år tar över fem miljoner människor turen genom de 54 omsorgsfullt utsmyckade salarna för att få en skymt av några av människans mest kända skapelser i form av skulpturer och renässansmålningar. Turens höjdpunkt blir uppenbar först på slutet: det Sixtinska kapellet och dess väggmålningar som i princip täcker varenda yta, inklusive taket.

Källa: flickr Bild: Rictor Norton

Museum Island - Berlin

Museum Island är ett komplex av museum och gallerier, närmare bestämt fem, beläget i floden Spree, i centrala Berlin. Tyngdpunkten ligger på äldre konstverk och antikviteter, såsom från det antika Grekland, romarriket samt det bysantiska. En solklar höjdpunkt är Pergamonmuséet, som hyser majestätiska byggnader från antiken i originalstorlek, vilka är delvis rekonstruerade av delar som hittats vid utgrävningar. I samlingen återfinns bland annat det 35 meter breda och nästan lika djupa Pergamonaltaret, en gigantisk, utsmyckad trappa, ursprungligen uppförd på Grekland för över tvåtusen år sedan. Minst lika känd är den ännu äldre, fjorton meter höga Ishtarporten från Babylon. Porten är klädd i blå mosaik och utsmyckad med djur i glaserat tegel, och ansågs ursprungligen vara ett av världens sju underverk.

Redaktionen

Topplistor

Populära resmål

Populära avreseorter

Tyck till om sajten