Logotyp
logotyp
Laddningsanimation

Söker...

Efterfrågan på flygresor ökar

Publicerat 2014-09-24 08:47

Allt fler väljer att flyga. Under 2014 beräknas antalet resenärer från Sveriges flygplatser att stiga med fem procent, i jämförelse med 2013. Det rapporterar idag Transportstyrelsen.

Källa: Wikimedia Commons Bild: Habib M'henni (CC BY-SA 3.0)

Den största anledningen till den förväntade ökningen av flygresenärer från landets flygplatser är en ökad efterfrågan på flygresor. Transportstyrelsen vårprognos för resor med flygplan visar på en ökning av passagerarantalet med fem procent mellan januari och augusti, jämfört med motsvarande period i fjol. Det är en tvärvändning från föregående prognos då en minskning redovisades.

- Under januari till augusti 2014 har efterfrågan på flygresor ökat med fem procent. Detta trots att den svenska ekonomin utvecklats svagt och bland annat Konjunkturinstitutet tvingats justera ned de ekonomiska prognoserna jämfört med i våras, berättar Helen Axelsson, statistiker på Transportstyrelsen sjö- och luftfartsavdelning i ett pressmeddelande.

De senaste åren har sambandet mellan ekonomisk utveckling och flygresande försvagats, rapporterar Transportstyrelsen. Därmed är det av vikt att myndigheten samtalar med flygbranschen för att skapa prognoserna för flygresandet. Prognoserna baseras dock även på statistiska modeller, där just den ekonomiska utvecklingen används som förklaring till flygtrafikens utveckling. Transportstyrelsen tar fram två prognoser varje år, där passagerarantal och flygrörelser redovisas. Prognoserna i sig utgör sedan grunden för avgiftssättningen.

Fram till år 2020 förväntas passagerarantalet öka i genomsnitt med tre procent per år.

Madelene Kristensson

Topplistor

Populära resmål

Populära avreseorter

Tyck till om sajten