Logotyp
logotyp
Laddningsanimation

Söker...

De nya underverken

Publicerat 2014-05-21 10:26

Chichén Itzá

Bild på pyramiden "El Castillo"
Är en historisk stad och arkeologisk plats i sydöstra Mexiko. Chichén Itzá betyder ”vid mynningen av brunnen Itza” och är den näst mest besökta arekologiska platsen i Mexiko. På denna arkeologiska plats finns en stor pyramid som fått namnet ”El Castillo” vilket betyder ”slottet” på spanska.

Man tror att staden byggdes för 2000 år sedan. Chichén Itzá har en lång historia bakom sig och bär spår av olika kultorepoker, maya- och itzá-epoken. Staden var mycket viktig under den klassiska mayaperioden 500 till 900-talet.

På 1800-talet påträffades ruinerna av staden och man började delvis restaurera flera tempel. Några kända tempel (utöver El Castillo) är ”Krigarnas tempel” och ”Kukulcán-templet”.

Chichén Itzá upptogs år 1988 på Unescos världsarvslista och den 7 juli 2007 blev den utsedd till den ärofyllda titeln ett av världens sju nya underverk.

Detta är alltså en av de tempeltätaste platserna man kan besöka på jorden. Planerar du att resa till Mexiko är Chichén Itzá en av de platserna du absolut inte får missa!

Colosseum

Bild på Colosseum i skymningen

Colosseum, Italiens kändaste byggnadsverk som har hängt med länge i tiden nu. Colosseum är en ellipsformad amfiteater i Rom som uppfördes år 71 e.Kr. Denna ståtliga byggnad användes under romerska rikets tid som arena vid strid mellan vilda djur och gladiatorspel. Colosseum användes också till avrättningar och teaterföreställningar.

Byggnadens omkrets är på 524 meter och den är 48 meter hög. Som mest har Colosseum haft 87 000 åskådare. Idag är Colosseum ett skyddat, historiskt monument av den Italienska staten och används huvudsakligen som ett museum.

Idag är Colosseum en av Roms mest populära turistattraktioner med miljontals besökare årligen. Förr i tiden avrättade man människor inne i Colosseum. Dödsstraffet avskaffades i Italien år 1948. Under senare år har Colosseum blivit en symbol för den internationella kampanjen mot dödsstraff. För att manifestera detta har Roms lokala myndigheter som en gest mot dödsstraffet ändrat färgen på Colosseums nattbelysning från vitt till guld när en dödsdömd person någonstans i världen får sitt straff tidsbestämt eller släpps.

Den 7 juli 2007 utsågs Colosseum till ett av världens sju nya underverk.

Cristo Redentor


Cristo Redentor på berget Corcovado i Rio de Janeiro – Brasilien

Den välkända Kristusstatyn Cristo Redentor är belägen högt uppe på de 710 meter höga berget Corcovado i Brasilien. Namnet Cristo Redentor betyder ”Kristus Frälsaren”. Statyn blickar ut över staden Rio de Janeiro som är Brasiliens näst största stad.

Den ståtliga statyn är 39,6 meter hög och väger hela 700 ton. Skulptören som skapade statyn hette Paul Landowski (1875-1961) och var en fransk skulptör.

Statyn är en symbol för brasiliansk kristendom och en ikon för Rio de Janeiro. Statyns fundament är faktiskt gjort av betong från Skånska Cement.

Rio de Janeiro betyder januarifloden och namnet härstammar från de portugisiska upptäcktsresande som en dag i januari på 1500-talet nådde den bukt som Rio ligger i och trodde att det var en flod. Staden har 6 miljoner invånare.

Man invigde Cristo Redentor den 12 oktober 1931. Efter en omfattande renovering återinvigdes statyn den 30 juni 2010. Den 7 juli 2007 röstades Cristo Redentor fram till ett av världens sju nya underverk.

Kinesiska muren

Bild på Kinesiska muren

Den Kinesiska muren började faktiskt byggas i omgångar några undra år före Kristus till Mingdynastin. Muren består av vallar och murar i norra Kina och 2012 publicerades en mätning från Kinas State Administration of Cultural Heritage som visar att murens totala längd uppgår till 21 196 km. Hela anläggningen med sina befästningar och murar är jordens längsta byggnadsverk.

Muren skulle fungera som ett skydd för Kina om fienden vågade sig fram. Kina har genom historien varit utsatt för flera angrepp från nomadiska folkgrupper i norr. Kejsaren beordrade att anlägga en sammanhängande mur från öst till väst. Under ledning av generalen Meng Tain sattes 300 000 bönder, soldater och även kriminella i arbete. Tiotusentals människor dog under byggandet.

Idag är den kinesiska muren ett bland världens mest besöka turistattraktioner. Den kinesiska muren är även den vald som ett av världens sju nya underverk.

Machu Picchu

Bild på Machu Picchu

Machu Picchu ligger beläget 80 kilometer nordväst om Cusco i Peru. Machu Picchu betyder ”gamla bergstoppen” och är en välbevarad förcolombiansk bergsstad i nuvarande Peru.

Staden anses ha byggts av inkaindianen Pachacuti omkring 1440. Staden var bebodd fram till den spanska erövringen av Peru 1532. Spanjorerna lyckades aldrig ta sig till Machu Picchu och hade inte heller någon aning om att platsen existerade.

Machu Picchu ligger högt uppe i Anderna i Peru. På tre av bergets sidor stuoar klippväggarna 350 meter ner i djupet. Bergsstaden har över 100 trappor som förenar stadens tempel, palats och boningshus.

Man har funnit skelett på platsen som vittnar om att den varit bebodd men dock inte av så mycket människor.

På vänster sida av Machu Picchu låg templet som var helgat åt solen. Inkafolket dyrkade solen som en livgivande kraft och platsen har haft en historisk mening för inkaindianerna. Platsen anses ha valts med tanke på dess unika läge och geologiska förutsättningar.

Machu Picchu är numera invald som ett av världens sju nya underverk.

Petra

Bild på vägen in i Petra

Petra är namnet på en arkeologisk plats i Jordanien. Under antiken var Petra en stad. Platsen ligger belägen omkring 100 kilometer norr om Aqaba intill orten Wadi Musa i provinsen Ma’an.

Den arekologiska platsen är omgiven av berg som formar en östlig flank av Wadi Arabah, den stora dalgång som leder från Döda havet till Akabaviken.

I historian omnämns Petra som nabatéernas huvudstad och det var också centrum för karavanhandel. Den byggdes omkring 800- 700 f.Kr.

Senare kom staden att bli en del av romarriket och på 600-talet blev den en del av Bysantinska riket och många byggnader blev till kyrkor. Efter många jordbävningar övergavs staden och föll under 1200-1300-talet i glömska.

År 1812 kom den schweiziske upptäcktsresande Johann Ludwig Burckhardt till platsen och återupptäckte Petra. I samma veva blev platsen känd i västvärlden.

Idag finns cirka 800 byggnader och monument bevarade i Petra. Mycket av arkitetkuren är uthugget direkt ur klipporna. Det som går att beskådas är bland annat tempel, kungagravar, kolonner, vattenkanaler, bad, monumenta trappor, stenlagda gator offerplatser och en amfiteater. Likt tidigare ovannämnda platser så blev även Petra, den 7 juli 2007 utsedd till ett av världens sju nya underverk.

Taj Mahal

Bild på porten till Taj Mahal

Taj Mahal är namnet på ett mausoleum som ligger beläget i staden Agra i Indien. Det var mogulhärskaren Shah Jahan lät uppföra över sin hustru Mumtaz Mahal. Man började bygga Taj Mahal 1632 och bygget slutfördes runt 1653.

Taj Mahal har en stil som kombinerar element från persisk och indisk arkitektur. Det vita kupolförsedda mausoleet är den mest kända delen av monumentet.

Det ståtliga byggnadskomplexet ligger i och kring en 300 x 300 meter stor persisk trädgård som är uppdelad i fyra delar. Trägården har upphöjda gångar som delar in varje fjärdedel i 16 nedsänkta parterrer eller blomrabatter. Det finns även en upphöjd vattentank i marmor mitt i trädgården. Gångvägar fram till byggnaden omges av en bassäng som reflekterar Taj Mahal.

Taj Mahal lockar 2-3 miljoner besökare varje år och är Indiens mest populära turistattraktion.

Den 7 juli 2007 utsågs Taj Mahal till ett av världens sju nya underverk.

Emelie Johansson

Topplistor

Populära resmål

Populära avreseorter

Tyck till om sajten