Logotyp
logotyp
Laddningsanimation

Söker...

Charter och corona – detta gäller nu och hit kan du åka

Publicerat 2020-08-26 08:32

Längtar du bort till sol och värme utomlands, med lata dagar vid poolen eller sköna dopp i havet? Hit går chartern just nu och de här restriktionerna gäller för att minska spridningen av covid-19.

Grekland – alltid en sommarfavorit 

Grekland är ofta en klassisk sommarfavorit som lockar med en fantastisk ö-värld. Kreta och Rhodos är två av landets mest populära resmål som erbjuder en semester med sol, bad, sevärdheter och äkta grekisk mat som grekisk sallad, tzatziki, souvlaki och moussaka. Kreta är Greklands största ö med dramatiska bergskedjor och ett klimat som är varmt långt in på hösten. Välj till exempel boende i Chania, Rethymnon, Elounda eller Agios Nikolaos. Besök gärna det flera tusen år gamla Knossospalatset utanför Heraklion, vandra i den häftiga Samariaravinen eller ta ett badstopp vid öns mest populära strand Elafonissi. Väljer du Rhodos får du solsäkra stränder, charmiga byar och väldoftande olivlundar. Bo i Kolymbia, Kallithea, Faliraki eller Ixia. En favorit bland utflykterna är den vykortsvackra vita staden Lindos och akropolis som ligger här – antika tempelruiner. Gamla stan i Rhodos stad är också väl värt ett besök.

Coronarestriktioner: Från och med den 30 juni 2020 kan resenärer resa till Grekland igen. Från den 17 augusti 2020 krävs ett negativt coronatest, som är max 72 timmar gammalt, för alla som ska resa in i Grekland från Sverige, Belgien, Tjeckien, Nederländerna och Spanien. Detta är något du nästan alltid får bekosta på egen hand. Barn upp till 10 år behöver inte testas. Alla resenärer ska även fylla i ett inreseformulär. Även slumpmässiga tester genomförs vid ankomsten och visas det positivt sätts du i karantän i 14 dagar. Alla evenemang och konserter där publiken står är inställda. Restauranger och barer är stänga mellan midnatt och sju på morgonen. Från den 29 juli 2020 är det obligatoriskt med munskydd på flera platser som i butiker och livsmedelsaffärer, bank, frisör, när du åker kollektivtrafik, i hissar och på flygplan/flygplatser. På Mykonos och Chalkidiki-halvön är det från 21 augusti 2020 även krav på munskydd utomhus. Mer information finns på Sweden Abroad.

Res hit med: Apollo, TUI, Solresor

Boka charter till Grekland

Upptäck vinterfavoriten Kanarieöarna 

Kanarieöarna är en riktigt vinterfavorit, även om klimatet är behagligt året om. På bara sex timmar kommer du till de spanska öarna utanför Afrikas nordvästra kust. Gran Canaria, Teneriffa, Lanzarote och Fuerteventura bjuder alla på en perfekt solsemester, fisk- och skaldjursmiddagar, paella, moderna shoppingcenter och magiska naturupplevelser. Gran Canaria är den mest välbesökta ön och här finns badorten Playa del Inglés som ligger i Maspalomasöknen, Las Meloneras, Puerto de Mogan och huvudstaden Las Palmas. Här väntar höga sanddyner, bra shopping, golfbanor, mysiga bergsbyar och bananplantage. Teneriffa är grönast av öarna och också den största. Bo i en av turistorterna Los Cristianos eller Playa de las Americas och gör även ett besök till Spaniens högsta topp – vulkanen Teide. För barnfamiljer lockar ofta det roliga vattenlandet Siam Park. På vulkanön Lanzarote väntar långa badstränder, en nationalpark och de häftiga grottsalarna Jameos del Agua. Här kan du till exempel välja att bo i Puerto del Carmen, Playa Blanca eller Costa Teguise. På Fuerteventura är klimatet lite lugnare och här kan du njuta på badorter som Corralejo och El Cotillo. Här finns Kanarieöarnas längsta ständer, perfekta för sköna dopp, zumbapass eller bra surfing. Bo på orter som Costa Caleta, Corralejo eller Jandia.

Coronarestriktioner: Från och med den 30 juni 2020 är alla från Schengenländerna välkomna till Spanien, inklusive Sverige och du behöver inte sitta i karantän. Du måste fylla i en hälsodeklaration innan resan, vilket bland annat förbinder dig att kontakta lokala myndigheter om du visar symptom på covid-19. Munskydd är obligatoriskt på alla offentliga platser inomhus och utomhus. Gäller inte för barn under sex år, personer med medicinska besvär eller vid bad, motion eller när du äter. Butiker, restauranger och stränder har lokala begränsningar på antalet personer för att minska smittspridningen. På bland annat Kanarieöarna stänger restauranger och barer klockan ett på natten, rökning på allmän plats är förbjudet om du befinner dig närmre än två meter från andra personer och sammankomster över tio personer avråds. Mer information finns på Sweden Abroad.

Res hit med: TUI, Apollo, TUI, Solresor

Boka charter till Kanarieöarna

Mallorca lockar med både stad och bad 

På Mallorca kan du sola och bada, upptäcka små bergsbyar och njuta av tapas och spanskt vin. Huvudstaden Palma de Mallorca är en storstad i litet format där du kan kombinera stranden med myllrande cityliv. Upptäck restaurangerna och folklivet vid hamnen, strosa i gamla stan, besök katedralen La Seu eller shoppa. Andra välbesökta resmål är Magaluf, Alcudía, Palma Nova, Cala Mayor och Santa Ponsa. Gör gärna en utflykt till vackra Deía och konstnärsbyn Valdemossa. En spännande upplevelse är också att åka med det gamla apelsintåget till Sóller som tar dig förbi olivträd och vinodlingar.

Coronarestriktioner: Från och med den 30 juni 2020 är alla från Schengenländerna välkomna, inklusive Sverige och du behöver inte sitta i karantän. Du måste fylla i en hälsodeklaration innan resan, vilket bland annat förbinder dig att kontakta lokala myndigheter om du visar symptom på covid-19. Munskydd är obligatoriskt på alla offentliga platser inomhus och utomhus. Gäller inte för barn under sex år, personer med medicinska besvär eller vid bad, motion eller när du äter. Butiker, restauranger och stränder har lokala begränsningar på antalet personer för att minska smittspridningen. Mer information finns på Sweden Abroad.

Res hit med: TUI, Solresor, Ving

Boka charter till Mallorca

Segla i Kroatiens vackra skärgård 

Åk på en resa till Kroatien om du är ute efter en semester vid Medelhavet med kristallklart vatten, klapperstensstränder, dramatisk natur, historiska sevärdheter och en magisk skärgård. Italienska influenser blandas med inspiration från öst och det serveras mycket fisk och skaldjur på menyerna och egenproducerat vin. Populära resmål är Split, Makarska rivieran och huvudstaden Dubrovnik. Split är en charmig stad som ger dig historiska sevärdheter, matmarknader och fina badplatser. Kombineras gärna med den solsäkra ön Hvar och Brac med sin berömda strand Zlatni Rat. Makarska rivieran hör till en av världens vackraste kuststräckor och här ligger badorterna fint på rad med härliga vyer över Adriatiska havet och stränder att längta efter. I Dubrovnik väntar mysiga gränder och kullerstensgator, promenader längs den medeltida ringmuren och sköna klippbad. Utanför huvudstaden ligger skärgården som du kan lära känna med segelbåt eller under en kryssning,

Coronarestriktioner: Från och med 30 juni 2020 kan EU och EES-medborgare, Sverige inräknat, med fler länder, åka till Kroatien. Munskydd är obligatoriskt på flygplatsen och flygplanet. I Kroatien rekommenderas att hålla social distans och att andra hygienrekommendationer. Från 15 juli 2020 är det obligatoriskt att bära munskydd i offentliga utrymmen som butik, bank, apotek och frisör. Mer information finns på Sweden Abroad.

Res hit med: Ving, Apollo, TUI

Boka charter till Kroatien

Natursköna resmålet Madeira i Portugal 

Vill du njuta av en fantastisk natur på din charterresa ska du boka en resa till Madeira i Portugal. Till den här blomstrande och kontrastrika ön i Atlanten kan du åka året om eftersom klimatet alltid är behagligt. Det finns ett otroligt djuphavsfiske, möjlighet att följa med på delfinsafarin, cykling och vågsurf. Vandringslederna är välbesökta och en av de största anledningarna till att åka hit. De finns något för både nybörjare och mer vana vandrare – ett tips är att ta med dig bra skor! Du vandrar upp och ner på berg och dalar längs öns levador som är deras bevattningskanaler. Därför skiftar både väder och natur under en dagstur och du får uppleva både urskog, lummiga trädgårdar med vackra blommor och fruktplantager. Här finns över 200 blomsterarter, kryddörter och vinodlingar. De flesta väljer att bo i huvudstaden Funchal, som är omgiven av höga berg men också innehåller en stor portion av stadsliv. Beställ ett glas Poncha om du vill prova öns nationaldryck, med smak av rom, honung och citron.

Coronarestriktioner: Från och med den 30 juni 2020 kan vi från Sverige resa till Portugal. Tester och temperaturmätning kan ske på flygplatsen. Från 1 juli 2020 måste alla resenärer fylla i ett dokument som bevisar att du har testats negativt för covid-19 inom 72 timmar före ankomst, kan komma att testas på plats och kan isolera sig vid sjukdom. Sedan 1 augusti 2020 måste alla över tio år bära munskydd i bland annat kollektivtrafiken, butiker och offentliga byggnader. Det är inte heller tillåtet med folksamlingar på över 20 personer. Stränderna är öppna, men det finns särskilda regler för avstånd och rengöring. Mer information finns på Sweden Abroad.

Res hit med: Ving, Apollo, Solresor

Boka charter till Madeira

Njut av den italienska pärlan Sicilien 

Den italienska ön Sicilien ger dig härliga badmöjligheter, sagolik natur, smakupplevelser utöver det vanliga, väldoftande citrusodlingar och en rik historia. Huvudstaden Palermo har på senare år förvandlats till ett hett kulturresmål som lockar med trevliga restauranger, ett rikt nöjesliv och bra shopping. Härifrån är det också lätt att ta sig till båt med Lipariöarna. På östra sidan av ön ligger den antika staden Taormina där du kan se en grekisk-romersk amfiteater, åka linbana till stranden, ta en jeeptur eller shoppa. Utsikten från byn är dessutom otrolig med en vy över Naxosbukten. I charmiga Cefalù på norrra delen av ön finns det flera fina sandstränder att bada vid, en bred strandpromenad och förtrollande gränder att promenera i. Tack vare den aktiva vulkanen Etna är jorden bördig och ger bra vin-, frukt- och grönsaksodlingar. Det går också att följa med på guidade turer runt vulkanen och på vintern kan du åka skidor här. På menyerna finns många fisk- och skaldjursrätter, avsluta med en espresso eller den italienska glassen gelato.

Coronarestrektioner: Vi svenskar kan från och med den 30 juni 2020 resa till Italien. Stränderna är öppna, men du ska hålla avstånd och följa restriktionerna. En del stränder kräver också förhandsbokning. Nattklubbar hålls sedan 16 augusti 2020 stängda för att minska smittspridningen. Munskydd är ett krav på allmänna inomhuslokaler, butiker, apotek, kollektivtrafiken och på flygplatser/flygplan. Barn under sex är undantagsfall. Håll avstånd på minst en meter och håll dig hemma om du är sjuk.  Mer information finns på Sweden Abroad

Res hit med: Airtours

Boka charter till Sicilien

Få en exklusiv semester på Franska rivieran 

Längs Franska rivieran väntar lyxiga semesterpärlor som Nice, Cannes och Saint Tropez. På franska – Côte d’Azur. Åk hit om du vill ha en exklusiv semester med både sköna bad och stadspuls. Här får du pampiga villor, lyxyachter, kasinon, konstmuseum, dyr shopping, fantastiska viner. Som kontrast till detta finns också orörd natur och fina vandringsleder. Restaurangerna erbjuder både franska och italienska rätter på menyn. I eleganta Nice kan du ta sköna bad på en klapperstensstrand, promenera längs strandpromenaden Promenade des Anglais och se vad gamla stan har att erbjuda. Den shoppingsugne blir också nöjd för det finns moderna butiker att spendera några timmar i. I stjärnglansiga Cannes kan du ta en promenad längs den berömda strandpromenaden La Croisette, hitta exklusiv shopping i boutiquer och äta färska skaldjur till en vacker utsikt över Medelhavet. Det är också här som den berömda filmfestivalen sker i maj varje år. Saint Tropez ligger på en bred halvö och är ett populärt resmål med michelinbelönade restauranger med stjärnkockar, marknader, museum och gamla stan. Här badar du antingen på den lilla stranden i stan eller någon av de närliggande badplatserna som erbjuder vattenaktiviteter och strandklubbar.

Coronarestriktioner: Frankrike öppnade för bland annat oss svenskar den 30 juni. I folktäta kvarter är det obligatoriskt med munskydd. Du ska också bära munskydd i alla offentliga lokaler, butiker, museer, kollektivtrafiken och på flygplatser/flygplan. I Nice krävs munskydd i hela staden även utomhus. Folksamlingar på allmän plats är begränsade till tio personer. Restauranger och barer är öppna, men nattklubbar hålls stängda fram till 24 september 2020. Parker, simbassänger och badstränder är öppna men du måste hålla avstånd. Museer, teatrar, biografer och andra turistattraktioner är också öppna. Man ser att smittspridningen ökar just nu i Frankrike (21 augusti 2020). Mer information finns på Sweden Abroad.

Res hit med: Airtours 

Boka charter till Franska rivieran

Prisvärt och soligt i Bulgarien

Bulgariens kust ut mot Svarta havet ligger bara några timmar bort med sina kilometerlånga ljusa sandstränder. Hit åker den som vill ha en prisvärd semester med mycket sol, salta bad och en vacker natur. Du kan också lära dig att dyka, göra en utflykt till ett vindistikt eller ta en jeeptur ut i öknen. Sunny Beach är Bulgariens mest populära resmål och här finns allt du kan önska för en semeser. Fina stränder, vattensporter och mycket nöje. Nessebar är en ort med mycket historia, kullerstensgator och fina stränder.

Coronarestriktioner: Sedan 27 augusti 2020 kan Sverige åka till Bulgarien. Du ska hålla dig uppdaterad på lokala myndigheters anvisningar och vara beredd på vissa förseningar som beror på restriktioner som är för att minska smittspridningen. Det är krav på munskydd i alla offentliga innomhuslokaler, men inte på restauranger, barer och caféer. På offentliga platser utomhus är den en rekommendation, men inte obligatoriskt. Mer information finns på Sweden Abroad.

Res hit med: TUI, Ving och Apollo

Tänk på att restriktionerna för resmålen kan ändras med kort varsel av svenska UD. Charterarrangörerna anordnar bara resor till de resmål som lever upp till de allmänna restriktionerna för att minska spridningen av covid-19. Dock är coronavirusets spridning fortfarande stor och när du reser gör du det på eget ansvar, så följ råden och stanna hemma om du är sjuk. Anmäl dig till svensklistan och ladda gärna ner appen UD Resklar för att hålla dig uppdaterad. Med reservation för eventuella ändringar, artikeln är levande och vi uppdaterar när nya direktiv kommer.

Texten uppdaterades 27 augusti 2020. 

Terese Nilsson

Topplistor

Populära resmål

Populära avreseorter

Tyck till om sajten