Logotyp
logotyp
Laddningsanimation

Söker...

Bästa tipsen för att resa med barn

Publicerat 2017-02-06 14:13

Att resa med en stor familj semester kräver både eftertänksamhet och tålamod. Ju mer ni planerar desto bättre flyter allt när det väl är dags att åka.

Åker man ensam har man hyfsad koll, men när en hel familj ska ge sig iväg är det lätt att något glöms bort. För att resan ska bli till så stort nöje för alla inblandade gäller det att eliminera risken att något går snett. Genom att fokusera på det som är viktigt - och mindre på det som inte är lika viktigt, kan mycket av stressen undvikas. Här har vi  samlat alla resor för barn!

I god tid innan avresan
  • Kontrollera giltigheten av samtliga pass. Tänk på att de även ska vara giltiga en viss tid (ofta flera månader) efter hemkomst. Missa inte denna detalj, för om passen inte uppfyller kraven kan flygbolaget neka er att gå ombord.
  • Scanna gärna passet och övriga dokument. E-posta sedan till dig själv. Om du skulle förlora ditt pass och behöva ersätta det med nytt när du är utomlands, förenklas processen avsevärt.
  • Ta med flera kredit- och betalkort. Gärna av olika sort för att säkerställa att något alltid fungerar när du reser utomlands.
  • Meddela gärna kreditkortsbolaget att du tänker resa. Om utlandsköp plötsligt registreras kan i värsta fall bankens säkerhetssystem reagera. Att tina upp ett fruset bankkonto från ett främmande land är mycket svårare än att informera innan avresa.
  • Förbered barnen i god tid på vad som ska hända. Berätta vad ni ska göra, så blir barnen lugnare när det väl är dags. Dessutom kan ni glädjas åt resan och längta tillsammans.
  • Behövs vaccinationer? Vissa vacciner ska tas i god tid och i flera doser för att ge ett fullgott skydd. Se till att barnen är vaccinerade för stelkramp.

Packa med omsorg

1. Gör en check-lista för det som ska packas. Vissa saker går förstås att ersätta, men biljetter, pass och betalmedel vill ni till varje pris få med.

2. Låt INTE barnen packa sina egna väskor. Ni har förmodligen olika uppfattning om vad som är viktigt.

3. Packa solskydd och förbandslåda. På solsemestern är det bra att ta med sig saker hemifrån, som man vet fungerar. Glöm inte solhatt och tunn t-shirt till stranden.

4. Packa det mest nödvändiga i handbagaget. Helst så att ni klarar er i en eller ett par dagar, om väskorna skulle bli försenade.

Förenkla på resdagen

Det är när ni kliver ut genom dörren som semestern börjar. Då gäller det att ha packat allt man behöver och dessutom ska man helst få med sig väskor och ungar.

  • Räkna in antalet väskor . Upprepa så fort ni förflyttar er . in i taxin eller till nästa station på flygplatsen. "1,2,3,4,5,6.." Det kan kännas löjligt, men det är lättare att koppla av när läget är under kontroll. Du slipper dessutom den diffusa känslan av att något saknas.
  • Räkna även in antalet barn . Om ni är en riktigt stor familj.
  • Ha snacks och dryck nära till hands. Sura miner och dåligt humör kan ofta dämpas med små mutor.
  • Börja inte köa för tidigt. Det lönar sig inte att vara först på plats - barnen blir bara extra rastlösa.

Finaste familjefotona
  • Ta med en liten och smidig kamera. En stor systemkamera kan visserligen ta bättre bilder, men tricket för att få bra bilder är ofta att ta många. En mindre kamera är lättare att ta med när ni ska ut på äventyr.
  • Förbered ett molnlagringskonto. Eller ta med flera minneskort. Många bilder fyller snabbt och påverkar kamerans prestanda.

Njut av semestern!

1. Sätt upp tydliga regler. Särskilt om ni har barn i olika åldrar. Vad gäller för poolen och vad får man lov att lämna hotellet själv?

2. Planera vistelsen. Vill ni göra utflykter eller bara slappa på stranden? Försök att ha en plan för varje dag, men var inte rädd att ändra den.

3. Gör lagom mycket. Planera varken för mycket eller för lite. Det ska kännas som att ni har förgyllt semestern med upplevelser men det får inte bli stressigt.

4. Be om hjälp. Hotellet kan ofta hjälpa till med tips på nöjen och utflykter. Och ibland kan de även hjälpa till med en stunds barnpassning.

Topplistor

Populära resmål

Populära avreseorter

Tyck till om sajten