Logotyp
logotyp
Laddningsanimation

Söker...

Alla världens festivaler

Publicerat 2014-05-15 09:37

I Sverige har vi Putte i Parken och Storsjöyran. Men var och vad får resten av världen sin årliga dos av färgsprakande festivaler och karnevaler? Har man aldrig tidigare besökt en festival eller karneval har man missat en upplevelse för livet. Här listar vi flera av världens största och häftigaste festivaler och karnevaler som bjuder besökare på oförglömliga minnen! Från isfestival i Kina till Mardi Gras i USA!


Harbin Ice & Snow Sculpture Festival

Januari-februari

Den kinesiska staden Harbin, alldeles vid Sibiriens gräns, arrangerar varje år en imponerande festival i isen och snöns ära. Festivalen varar över två månader och bjuder på häpnadsväckande is- och snöskulpturer. Under 15 dagar skulpterar 15 000 människor en värld av is och snö för hand eller med laser. Upplev en magnifik stad uppbyggd av is och vackra skulpturer längs gatorna. De otroliga konstverken framhävs av fräcka ljusinstallationer och gör sig bäst mot nattens mörka bakgrund. Under festivalens sista dag får besökare lov att själv hugga ned de stora skulpturerna.

Harbin Ice & Snow


Mardi Gras

Februari

Mardi Gras är en av världens mest välkända högtider och karnevaler. Karnevalen firas varje år och allra högst smäller den i New Orleans, Louisiana. Fram till fettisdagen fylls staden av färgsprakande parader, musik och besökare från hela världen som kommit för att uppleva denna makalösa händelse! Stå vid sidan av och beundra de vackert uppklädda paraddeltagarna eller deltag själv och ta in den glädjefyllda atmosfären. Se till att fånga några av de populära pärlhalsbanden som slängs ut av både besökare och lokala invånare!

Mardi Gras


Frozen Dead Guy Days

Mars

I Nederland, USA anordnas en minst sagt ovanlig festival. För att hylla norrmannen Bredo Morstöl som sedan slutet av 1980-talet legat nedfrusen i staden bjuder man in till tre dagar med fest. Det blir bland annat racingtävlingar med likkistor, bowling med frysta kalkoner, parad med likbilar och zombies samt kast med frusen lax. Festivalen anses vara en av landets 100 bästa och lockar många besökare varje år!

Frozen Dead Guy Days


St Patrick's Festival

Mars

Den gröna högtiden St Patrick's Day firas över hela världen. Störst, bäst och vackrast är dock St Patrick's Festival i Dublin, Irland. Klä dig i grönt, fira Irlands nationaldag och lev som en irländare för några dagar! Festivalen breder ut sig över 4-5 dagar, men äger alltid rum den 17 mars. Upplev den massiva paraden med färgglada dekorationer och utstyrslar, lyssna till livemusik och njut av en kall Guinness på irländska pubar.

St Patrick's Festival


Coachella Valley Music & Art Festival

April

Coachella är en mycket uppskattad musik- & konstfestival som varje år arrangeras i Kalifornien, USA. Festivalen sträcker sig över tre dagar och bjuder på framträdanden av välkända band, utställningar av konstverk och en atmosfär man sent glömmer! Här har artister och band som Oasis, Kraftwerk, Red Hot Chili Peppers och Kanye West uppträtt. Coachella tenderar att vara väldigt kändistätt, då välkända ansikten från Hollywood ofta besöker arrangemanget.

Coachella


Cooper's Hill Cheese-rolling

Maj

Cooper's Hill Cheese-rolling är mest sannolikt världens unikaste tävling. Tävlingen har arrangeras i närmare 20 år och har utvecklats till en riktigt folkfest! Folk från hela världen besöker Cooper's Hill utanför Gloucester i Storbritannien för att deltaga eller beskåda denna säregna tävling. Så vad går det då ut på? Jo, deltagarna börjar högst upp på en väldigt brant kulle för att sedan springa ned och jaga en rullande ost. Först ned kammar hem osten. Låter det som något du skulle glänsa i? Tveka då inte att besöka Cooper's Hill Cheese-rolling!

Cooper's Hill


Haro Wine Festival

Juni

Den 29 juni varje år arrangeras Haro Wine Festival i den spanska byn Haro. I den pittoreska byn bryter under dagen ett vin-krig ut och alla de vitklädda deltagarna blir snabbt lila. Missa inte chansen att delta i denna egendomliga festival! Allt som behövs är en vit tröja, en röd sjal och vin - sen är det bara att köra.

Haro Wine Festival


Heiva I Tahiti

Juli

Heiva är en månads lång festival där man hedrar den fransk-polynesiska kulturen. Det bjuds på häftig dans, trummor och sång på paradiset Tahiti. Upptäck den otroliga kulturen när professionella dansare uppträder på dekorerade scener och bjuder på en aldrig tidigare skådad show. Missa inte heller de yngre dansarna som ger sig på den traditionella dansen Ori Tahiti eller de många tävlingarna som arrangeras i värmen! Heiva, som betyder festival på Tahiti, arrangeras över hela världen med har sitt ursprung här i Franska Polynesierna.


La Tomatina

Augusti

Klockan slår tolv och in i den lilla spanska byn Buñol i Spanien förs över 100 000 kilo tomater med hjälp av fraktbilar. Runt om står 30 000 förväntansfulla människor och glädjefyllt ropar "To-ma-te! To-ma-te!" Det är snart dags för det världsberömda tomatkriget att starta. La Tomatina är festivalen som ingen glömmer. Här är det tillåtet, eller mer eller mindre uppmuntrat, att kasta tomater på andra deltagare. Om Buñol inte är täckt av salsa i slutet av dagen, har festivalen inte firats rätt.

La Tomatina


Regata Storica

September

Regata Storica arrangeras i Venedig, Italien, och är en folkfest med fyra stycken båttävlingar. Varje båtrace är indelade i båttyp och produktionsår och sker längs med den stora kanalen mitt i staden. En favorit är racet med mindre gondoler som snabbt flyger över vattnet. Missa inte den inledande paraden med 1500-talsbåtar och gondoljärer i traditionella kostymer!

Regata Storica


Oktoberfest

September-oktober

Den stora ölfestivalen Oktoberfest är det inte många som missat! Festivalen klassas idag som en av, om inte den, största folkfesten i världen. Under 16 härliga dagar umgås man med fantastiska människor och njuter av utsökt öl - blir det bättre än så? De senaste åren har det hävts i sig närmare 7 miljoner liter öl per år och festivalen besöks av lika många personer. Utöver öl finner man även mängder av mat och flera musikframträdanden.

Oktoberfest


Pushkar Camel Fair

November

I ökenstaden Pushkar i Indien arrangeras årligen Pushkar Camel Fair. Den imponerande folkfesten bjuder självfallet på mängder av kameler och dromedarer, men även tävlingar, åkattraktioner, dans, musikframträdanden och magik. Se den häftiga paraden eller skönhetstävlingen med utsmyckade kameler, utmana ortsborna på dragkamp och var med när vinnaren av den längsta mustaschen ska koras.

Pushkar Camel Fair


SantaCon

December

När vintern börjar närma sig vet man att det är dags för SantaCon. SantaCon utvecklades ursprungligen i San Francisco, USA, men arrangeras idag över hela världen. Folkfesten går ut på att man klär ut sig till Jultomten och sedan marscherar genom staden till olika barer och pubar. Så leta upp din tomteutstyrsel och var med på ett av årets skönaste event!

SantaCon

Topplistor

Populära resmål

Populära avreseorter

Tyck till om sajten