Logotyp
logotyp
Laddningsanimation

Söker...

Varför är det små hål i flygplansfönster?

Publicerat 2017-02-21 12:31

Du har säkert lagt märke till de små hålen i fönstren ombord på flygplan. Varför finns de där?

Om du tittar lite närmare kommer du se att fönstret faktiskt består av tre glasrutor. Det lilla hålet är i första hand till för att jämna ut lufttrycket och för att skapa ett behagligt klimat inne i planet. Vid en normal marschhöjd på 35.000 fot är lufttrycket så lågt att människor skulle drabbas av illamående och svimning på grund av syrebrist om de utsattes för det.

Balanserar lufttrycket

Därför är miljön inne i planet artificiellt balanserad. Lufttrycket inne i planet är mycket högre än utanför. Skillnaden i lufttryck mellan planets insida och utsida är alltså stor och detta utsätter planets utsida och mellandel för enorma påfrestningar. De små hålen i fönstren är till för att jämna ut trycket, allt eftersom planet stiger eller sjunker, enligt The Telegraph

De "andas" eller "blöder" vilket avlastar trycket på själva planet. Därigenom bidrar de alltså till att hålla passagerarna säkra. I processen avlägsnas även fukt, som annars hade bildat kondens eller frost mellan rutorna. Under din resa kan du alltså njuta av klar utsikt även på riktigt hög höjd. Ett flygplansfönster består alltså av 3 delar, vilka fogats samman med stor precision.

Sinnrik konstruktion

Det innersta är ett tåligt plastglas som hindrar passagerarna från att repa eller skada de riktiga glasen. I det mellersta finns avtappningshål och ytterst sitter ett tjockt och extra hållbart glas (helt utan hål). Tack vare den konstruerade miljön kan du alltså andas som vanligt och koppla av under din flygtur - även till långväga resmål som Mexico och Thailand. Glöm inte att njuta av utsikten!

Topplistor

Populära resmål

Populära avreseorter

Tyck till om sajten