Logotyp
logotyp
Laddningsanimation

Söker...

Välj bästa platsen i flygplanet

Publicerat 2017-01-25 12:53

Vissa bryr sig inte medan andra gör vad som helst för att få de bästa platserna i flygplanet. Oavsett om du vill ha extra benutrymme eller en tyst plats gäller det att vara smart.

Vad som anses vara bästa platsen i ett plan beror på hur man prioriterar. Somliga föredrar mer benutrymme, säkraste placeringen medan andra vill ha den bästa fönsterutsikten, få maten först, eller sitta långt ifrån kök och toalett. Men hur ska man tänka för att boka de bästa platserna? Här ger vi dig handfasta tips på saker som är bra att tänka på när du ska välja plats i flygplanet.

De mest populära önskemålen

1. Extra benutrymme (60 %)

2. Att sitta vid fönsterplats (37 %)

3. Att sitta i ett lugnare område i planet (29 %)

4. Att kunna luta sätet (27 %)

5. Enkel tillgång till handbagage (22 %)

6. Att sitta vid gången (16 %)

7. Först i kön för mat och dryck (14 %)

8. Nära till toaletten (14 %)

9. Förvaringsutrymme under sätet (13 %)

10. Långt bort från toaletten (13%)

11. Eluttag (12 %)

12. Nära till nödutgång (11 %)

Källa: Brittisk undersökning som publicerats i DailyMail.

Lönar sig att vara trevlig

Det lönar sig alltid att vara trevlig mot personalen, även om man är trött eller stressad. Alla uppskattar ett leende och en vänlig gest och de som jobbar med människor brukar bli glada över respons från resenärer. Affärsresenärer avbokar ofta med kort varsel och om du flörtar lite extra kan det hända att du kan bli uppgraderad till en bättre plats än vad du hade från början. Det lönar sig alltså att vara på god fot med personalen.

Bästa tipsen för att välja rätt

1. Välj en fönsterplats ifall du vill sova ostört. Var dock medveten om att kabinens rundning gör så att fönsterplatser får något mindre benutrymme.

2. Bästa benutrymmet hittar du allra längst fram i planet och vid nödutgångarna i mitten.

3. I främre delen av planet är det ofta tyst och lugnt. Här är även platserna kallast.

4. Undvik sätena närmast toaletterna. Här är det ofta köer, vilket kan orsaka stök och spring. Dessutom vill du undvika dålig lukt.

5. Platserna längst bak i planet har minst benutrymme och här saknas vanligtvis fällbara säten. Längst bak är det också mycket oljud.

6. Minst turbulens är det vid vingarna - men å andra sidan är det sämst utsikt just här.

7. Om du sitter mitt i planet blir du ofta serverad mat och dryck sist av alla. Dessutom är det jobbigt att ta sig till toaletten härifrån.

8. För att få maten serverad snabbt bör du välja sätena längst bak eller längst fram.

9. Om du är väldigt flygrädd bör du välja ett säte långt bak. Studier har visat att sätena i bakre delen av kabinen är något säkrare än de främre raderna i fall en olycka skulle inträffa.

Topplistor

Populära resmål

Populära avreseorter

Tyck till om sajten