Logotyp
logotyp
Laddningsanimation

Söker...

Trafikkostnader inom EU blir lägre

Publicerat 2014-06-30 14:53

EU-kommissionen vill ta bort de extraavgifter som uppstår när man använder mobilen utomlands och helt slopa avgiften inom EU:s medlemsländer.

Roaming-avgifter som det kallas uppstår när du har din mobil inställd på Roaming-läge och innebär konkret att man kopplas om från en teleoperatörs nät till en annans. Vissa telefoner är automatiskt inställda på roaming-läge vilket innebär att din telefon kan koppla om sig till den telefonoperatören som finns tillgänglig där du befinner dig, helt utan din vetskap.

Några år tillbaka var begreppet roaming knappt känt och många upprörda svenskar vittnade om skyhöga trafikavgifter efter avslutad semester i utlandet.

Detta har lett till en debatt och många har ifrågasatt varför roaming över huvud taget förekommer inom EU-länderna som ska värna om gemenskap, även på marknaden.

Nu har EU-kommissionen har uppmärksammat roaming-avgifterna och i höst kommer de länders regeringar som ingår i EU förhandla med EU-kommissionen och EU-parlamentet om nya regler för mobiltelefoni. Tanken är att EU-ländernas telefonoperatörer ska kunna erbjuda paket som fungerar inom hela EU.

Från och med imorgon den 1 juli så sänks avgifterna hos samtliga operatörer inom Europa. De nya reglerna som EU-kommissionen och EU-parlamentet förhandlar om kommer förhoppningsvis att träda i kraft i slutet på år 2015.

Emelie Johansson

Topplistor

Populära resmål

Populära avreseorter

Tyck till om sajten