Logotyp
logotyp
Laddningsanimation

Söker...

The Great Blue Hole

Publicerat 2014-06-30 10:59

Great Blue Hole är namnet på ett blått hål i Belize barriärrev. Det stora hålet ligger 45 mil öster om San Pedro vid en fyr som heter Atoll.

Detta fascinerande blå hål har uppmärksammats världen över och är känt för sin utstickande geologi. Den djupa öppningen som dominerar i det grunda havet har en kalkbotten vilket bidrar till den spännande utformningen. Detta är en riktig drömplats för den som brinner för att dyka under havets botten!

Det som gör Great Blue Hole så uppmärksammat är delvis storleken, det cirkelrunda hålet är hela 124 meter djupt och dess diameter är drygt 300 meter.

Tar man sig en detaljerad titt på ett flygfoto över Great Blue Hole kan man tydligt se hur djupt det faktiskt är i jämförelse med den grunda vattenytan som omfamnar hålet.

Runt hålet sträcker sig ett stort korallrev som ramar in platsen likt en vacker brodyr. Ursprungligen var hålet en grotta som låg ovan mark. I takt med att vattennivårena ökade så ökade även vikten av vatten som gjorde att grottans tak kollapsade och därefter bildade ett cirkulärt hål.

Det var först år 1971 som Great Blue Hole blev uppmärksammat och välkänt. En fransk sportdykare vid namn Jacques-Yves Cousteau besökte då platsen och undersökte det cirkelrunda hålet under ytan.

Dykarpionjären utnämnde senare Great Blue Hole till en av världens tio bästa dykplatser. Den prestigefyllda utnämningen är inte en slump, faktum är att The Blue Hole i Belize är en riktigt unik plats och trots att det finns flera Blue Holes runt om i världen är detta det enda som man faktiskt kan se från rymden med blotta ögat.

Personer runt om i världen som själva har valt att dyka ner i The Great Blue Hole har benämnt platsen som ”helt fantastisk”, ”dykarnas Mecka” och ”en upplevelse från en annan värld”.

Det arrangeras flera olika typer av dagsutflykter till denna spännande plats. Utflykterna brukar avgå från Ambergris Caye, den största ön i Belize. Beroende på hur vädret ser ut kan resetiden variera men det brukar ta mellan 2,5 till 3 timmar att komma fram.

Eftersom The Blue Hole är omtyck bland sportdykare så finns där ett kanonbra utbud av dykaraktiviteter och snorkling. Gillar du dykning och vackra platser är The Great Blue Hole en perfekt destination!

Emelie Johansson

Topplistor

Populära resmål

Populära avreseorter

Tyck till om sajten