Logotyp
logotyp
Laddningsanimation

Söker...

Nytt pass? Var ute i god tid

Publicerat 2014-07-03 08:41

Det är stort tryck på landets passexpeditioner för tillfället. Ska du ut och resa i sommar och behöver nytt pass rekommenderas det att vara ute i god tid.

I Stockholm, Östergötland och Eskilstuna har situationen gått så långt att det nu krävs obligatorisk tidsbokning för att förnya sitt pass. Det varnas dock för att det kan dröja flera veckor innan en ledig tid finns, vilket gör att flera kommande resenärer hamnar i tidsnöd.

- I Eskilstuna är vi i stort behov av ytterligare en fotostation, säger Josefine Krontorp, gruppchef för extern service vid polisen i Eskilstuna till Svenska Dagbladet.

I Eskilstuna har det tråkiga läget försökt lösas genom att pressa in tider för de som är i tidsnöd. Om det inte finns tider får de helt enkelt åka till annan ort. Men hur länge är vi villiga att vänta och hur långt kan vi resa för att få ut passet i tid?

I Västerås finns det idag ingen obligatorisk tidsbokning, hit kommer människor från hela Södermanland och Stockholm för att förnya sitt pass.

- Summan blir väntetider på över tre timmar, säger Jessica Rönnevall, gruppchef vid polisen i Västerås till SvD. 

Samma sak sker i Borlänge. Den obligatoriska tidsbokningen på närliggande orter ökar även köerna hos stadens expedition. Köer som redan är timslånga.

- Det finns för få ställen där man kan ansöka om pass, säger Yasemin Mollaoglu, chef på ordningsenheten i Falun/Borlänge till SvD. 

Är du boende i de områden där obligatorisk tidsbokning råder rekommenderas det att besöka tidsbokningen ofta. Det händer att avbokningar sker. 

Tänk på att inte vänta med att boka tid - ju tidigare du bokar, ju mindre är risken att du hamnar i tidsnöd. Förbered dig dessutom för långa köer, framförallt: ha tålamod!

Tidsbokning i:

Stockholms län

Eskilstuna

Östergötland (Linköping, Motala och Norrköping)

Madelene Kristensson

Topplistor

Populära resmål

Populära avreseorter

Tyck till om sajten