Logotyp
logotyp
Laddningsanimation

Söker...

Brasilien, glädje och världens största sport

Publicerat 2014-05-26 12:57

Vårt svenska fotbollslandslag missade beklagligtvis biljetten till 2014 FIFA World Cup. Men inte ska vi hänga med huvudena för det, nu när årets fotbollsfest äntligen börjar närma sig! I år arrangeras fotbolls-VM i landet som gav oss Pelé, Zico och Didì - det vackra, färgsprakande och fotbollsälskande Brasilien. Hos oss på allacharterresor.se finner du värdefulla råd för dig som ska åka till Sydamerika och uppleva festen!

Fotbollen som religion

Fotboll är mer än en sport i det enorma sydamerikanska landet - här dyrkas idrotten som en religion. Brasilien är med sina 190 miljoner invånare, världens 5:e mest befolkade land, och har producerat storheter som Pelé och Didì samt dagens Kaká och Ronaldinho. Genom åren har man bland annat kammat hem 5 FIFA World Cup, 8 Amerikanska Cup, 4 FIFA U-20 World Cup, 3 FIFA U-17 World Cup, 2 FIFA Confederations Cup, 4 FIFA Futsal World Cup och 3 FIFA Beach Soccer World Cup. Brasilianarna kan, vet och är fotboll. Räkna därför med att årets World Cup inte blir något annat än succé!

En dröm i uppfyllelse

2014 FIFA World Cup äger rum mellan 12 juni - 13 juli och att få uppleva fotbolls-VM i just Brasilien är för många en dröm, ett tillfälle som man kanske bara får vara med om en gång under sin livstid. Är resan till sydligare breddgrader bokad och biljetterna till stormatcherna fixade? Då följer här några värdefulla råd som underlättar och ger större chans till en lyckad resa.

  • Kort stämplat med VISA är att rekommendera. Avstå dock från att betala med kort på restauranger eller i butiker - se istället kontanter som första betalningssätt. Kontanter tas enkelt ut hos banker på plats. Medtagna resecheckar kan komma att bli svåra att lösa in.
  • Buss är populärt bland brasilianare och rusningstrafiken blir därefter trång. Taxi är enklare och ett billigt sätt att ta sig runt. Under fotbolls-VM kan det dock löna sig att promenera.
  • Ska man flyga inrikes är det en fördel att vara på plats tidigt, då flygplanen ofta är överbokade. Se till att vara incheckade senast en 1 timme innan avgång.
  • Undvik landets kåkstäder för en säkrare resa.
  • För att hyra bil krävs att man är över 21 år, har haft körkort i minst 2 år och äger ett internationellt körkort.
  • I Brasilien dricker man kaffe med socker. Mycket socker. Be om att få sockra kaffet själv vid beställning.
  • Kranvattnet ska helst inte drickas. Köp istället flaskvatten. Is i drickan är helt okej.
  • Pruta, pruta, pruta!
  • Mindre språkkunskaper i portugisiska tar en långt! Engelska blir dock allt mer vanligare.
  • Ha koll på trafiken, i varje brasilianare lever det en Formel-1 förare.

Det stora Brasilien

2014 FIFA World Cup kommer att arrangeras i 12 städer över hela Brasilien. Tänk på att Brasilien är ett enormt land - halva Sydamerika, 8,5 miljoner kvadratmeter, tre tidszoner - vilket betyder att det kan komma att krävas en hel del inrikes resande om man har biljetter till fotbollsmatcher i olika städer, då avstånden är stora. Städer som är med och arrangerar är Rio de Janeiro, Brasília, São Paulo, Fortaleza, Belo Horizonte, Porto Alegre, Salvador, Recife, Cuiabá, Manaus, Natal och Curitiba. Tänk bara vilket resande det blir för fotbollsspelarna - Brasilien spelar nämligen inte mer än en match i samma stad! Lättast tar man sig runt med flyg, med det går även att hyra bil samt åka långfärdsbuss. Bokar man biljetter för bussresa via brasilianska hemsidor krävs det ofta ett brasilianskt personnummer och kreditkort. Fixa istället biljett via resebyråer eller på busstationer. Bussresor är mycket populärt i Brasilien, så se till att vara ute i tid!

Vinter på sydklotet

Juni och juli är i Brasilien vintermånader. Avståndet mellan den nordligaste och sydligaste VM-staden är dock flera hundra mil och det kan bjudas på stora skillnader i klimatet. Varmast är det i landets nordligaste delar, vid ekvatorn. Temperaturen kan komma att variera mellan 13-25 grader oavsett var man befinner sig i Brasilien.

Innan avspark

Dagen har äntligen anlänt och det är dags för din första fotbollsmatch! Det finns dock en hel del att tänka på innan man beger sig till arenan. Det kommer inte vara tillåtet att ta med sig mat eller dryck in till arenorna. Se till att lämna värdesaker hemma, ta med dig kontanter och kom gärna utan ryggsäck eller handväska. Att klä sig bekvämt är att rekommendera, tänk på att det kommer bli en lång dag! Ge dig gott med tid för att hinna i tid till matchen, trafiken och de långa köer som kommer att uppstå ska definitivt inte underskattas. Infinn dig gärna ett par timmar innan avspark på arenan för att träffa fotbollsälskare och njuta av atmosfären!

Upplev Brasilien

När man ändå är i Brasilien ska man inte försumma chansen att få uppleva det fantastiska landet! Här finns allt från det världskända Amazonas till en av världens vackraste städer Rio de Janeiro. Missa inte Corcovado med ett av världens sju underverk - statyn av Jesus, sockertoppen, träskmarkerna Pantanal eller nationalparken Lençois Maranheses. Se till att besöka byn Parati med sin skärgård, paradisön Ilha Grande med vidsträckta stränder eller All Helgona-bukten med kristallklart vatten. Brasilien har något för alla, fotbollsälskare eller ej!

2014 FIFA World Cup arrangeras 12 juni - 13 juli i det fotbollsälskande landet Brasilien. Invigningsmatchen spelas i São Paulo och finalen äger rum i Rio de Janeiro. Må bästa lag vinna!

Vai lá timão!

Madelene Kristensson

Topplistor

Populära resmål

Populära avreseorter

Tyck till om sajten