Logotyp
logotyp
Laddningsanimation

Söker...

USA förbjuder oladdade mobiler och datorer

Publicerat 2014-07-08 14:58

USA skärper sina inreseregler efter att två terrorgruppers planer på att spränga ett passagerarflygplan blev kända förra veckan. Oladdade mobiltelefoner och andra elektroniska apparater är nu förbjudna från vissa utländska flygplatser.

Källa: Wikimedia Commons Bild: RIANbot (CC BY-SA 3.0)

USA:s transportsäkerhetsmyndighet beslutade nyligen att förbjuda oladdade mobiltelefoner samt oladdade bärbara datorer och liknande elektroniska föremål på flygplan med destination USA.

Anledningen är en oro över att de elektroniska apparaterna möjligen kan användas som bomber. Passagerare kan härmed få bevisa att deras mobiltelefoner och datorer är just bara det: en mobiltelefon och en dator. Säkerhetspersonal kommer att kunna be resenärer att sätta på avstängda apparater. Är de elektroniska föremålen oladdade kommer de ej att kunna medtagas ombord på flygplanet. Det är främst Apples iPhone och Samsungs Galaxy som kommer att prioriteras vid kontrollerna.

Utöver extra kontroller av elektroniska apparater, uppmanar USA:s transportsäkerhetsmyndighet flygplatsernas och flygbolagens säkerhetspersonal att undersöka passagerares skor närmare.

I och med de nya reglerna kommer det att ta längre tid att ta sig igenom säkerhetskontrollerna på flygplatserna.

I söndags började de första kontrollerna av mobiltelefoner och bärbara datorer på flygplatser i Europa, Mellanöstern och Afrika. Idag finns det ingen lista över vilka flygplatser det gäller. Dock rapporterar BBC News att London Heathrow är en av dem. 

Madelene Kristensson

Topplistor

Populära resmål

Populära avreseorter

Tyck till om sajten